Hofer förlorade – men tänker inte ge upp

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Norbert Hofer och hans fru efter valförlusten.

WIEN. Klockan är strax efter klockan nio på kvällen när Norbert Hofer dyker upp på sin egen valvaka. Då har han avverkat otaliga tv-intervjuer där han försökt vara den gode förloraren. Nu ska han tala inför sina egna.

– Jag har lärt mig att jag går stärkt ur nederlag, säger han.

Ansiktsuttrycket är allvarligt. Blicken tom men ändå koncentrerad. Det syns att Norbert Hofer inte tycker om att förlora.

– Jag gratulerade Alexander van der Bellen till segern, säger han med låg och lugn röst. Men jag tror inte han är den president Österrike behöver. Han kommer att vara en tillbakalutad president i en tid när landet behöver någon som kan peka ut riktningen.

”Självmordsuppdrag att vinna”

Med sig på scenen har Hofer partiledaren HC Strache och en grupp av de närmaste valarbetarna som slitit i nästan ett år för att försöka ro hem segern.

Varför gick det då inte? Hofer ställer själv frågan från podiet.

– Helt klart beror det på ÖVP (det konservativa partiet). Deras ledare gav sitt stöd till van der Bellen. Efter det hade vi i det närmaste ett självmorduppdrag i att försöka vinna.

Chans att bilda regering

Men Norbert Hofer tänker inte ge upp. Han är bara 45 år gammal och blickar redan mot parlamentsvalet 2018 där högerpopulistiska FPÖ i dagsläget leder stort i opinionsmätningarna med 30-35 procent. I dagsläget skulle partiet i så fall få chansen att bilda en regering på högerpopulistisk grund.

– Jag är väldigt ledsen för att jag inte fick chansen att arbeta för Österrike, säger Hofer. Jag hade gärna velat göra det. Men jag har lärt mig att man inte ska ge upp. Jag reser mig alltid och kämpar vidare.

Framgång för extremparti

Den klara segern för van der Bellen kom som en överraskning för många eftersom alla opinionsmätningar visade att det var dött lopp mellan kandidaterna. Men det kändes i luften att FPÖ-ledningen inte var lika övertygad om en seger som vid det förra valet som till slut fick göras om på grund av oegentligheter i rösträkningen. Den gången vann van der Bellen med bara 30 000 röster.

Trots förlusten för Hofer är det på sätt och vis en framgång för ett extremparti som FPÖ att lyckas få 47 procent av rösterna i ett allmänt val. Därmed står man i en klass för sig bland liknande partier i Europa.

”Gaddade ihop sig”

I sin introduktion av Hofer på valvakan slår partiledaren HC Strache an tonen när han säger att hela det politiska etablissemanget gaddade ihop sig mot FPÖ.

– Det var en Davids kamp mot Goliat där du Hofer var David. Du är framtidens segrare. Låt oss inte hänga med huvudet. Detta är inte slutet utan början på något nytt.

Anhängarna i det väl inrökta rummet jublar och applåderar.

Hofer avslutar med att tacka alla. Hans fru står bredvid honom och gråter öppet.

Det hela avslutas med att alla sjunger "Österrike för alltid", en nationalistisk sång som blivit partiets inofficiella sång.

FPÖ förlorade den här gången men de har definitivt inte gett upp.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM