Minskat lönegap mellan män och kvinnor

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

NYHETER

Löneskillnaderna mellan könen kvarstår, men utvecklingen går åt rätt håll. Det visar en ny rapport från Medlingsinstitutet, skriver Ny Teknik.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter att vara ett ojämställt faktum. Under förra året var löneskillnaden mellan könen i hela ekonomin 12,5 procent.

Men den positiva trenden mot ett minskat lönegap ser ut att fortsätta. Jämfört med lönestrukturstatistiken för 2014 är minskningen 0,7 procentenheter, skriver Ny Teknik.

– Vi ser en trend med fortsatt minskade skillnader. Sedan år 2005 är minskningen 3,8 procentenheter, säger John Ekberg på Medlingsinstitutet i ett pressmeddelande.

Den viktigaste förklaringen till varför kvinnor och män i genomsnitt har olika lön är enligt Medlingsinstitutet att de arbetar inom olika yrken. Löneskillnad som inte kan förklaras av faktorer som yrke, utbildning, ålder, arbetstid och sektor motsvarar 4,6 procent.

LO:s jämställdhetsbarometer, en granskning av löneskillnaderna mellan könen, som släpptes i mars visar att kvinnor i arbetaryrken tjänar 5 900 kronor mindre än män inom samma område. Detta också när deras arbetstid vägs in.

Publicerad: