SD framåt - M och S tappar

avJonathan Jeppsson

Både S och M tappar i Aftonbladets/Inizio för september.

Samtidigt går SD framåt med en procentenhet till 18,9 procent.

– Den uppgång för Moderaterna som många trodde på har kommit av sig, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

Rörelserna i opinionen är relativt små, visar Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för september.

Socialdemokraterna får 25,2 procent (-0,9) medan Moderaterna går bakåt med 0,4 och landar på 24,2 procent. SD går fram med en procentenhet till 18,9.

– Den uppgång för Moderaterna som många trodde på har kommit av sig. Jag förväntade mig att de skulle fortsätta uppåt med tanke på att de har intensifierat sin politik för att locka till sig SD-väljare. Det har inte lyckats enligt vår mätning, säger Karin Nelsson, analyschef.

Alla tappar till SD

Även om rörelserna på ytan är små, så sker det en hel del flöden mellan partierna, men de största strömningarna sker inom respektive block. Undantaget är Sverigedemokraterna.

– Det sker ett flöde från mer eller mindre alla partier till SD.

För Moderaterna är det definitivt ett tillbakaflöde till SD igen. Det här greppet som Moderaterna har försökt att ta, det har inte lyckats, säger Karin Nelsson.

I de öppna svaren i Inizio-undersökningen kan Karin Nelsson se tendenser till att ett utbrett politikerförakt ligger bakom SD:s ökning. 

– Hos de som röstar på SD är politikerföraktet väldigt utbrett, de har inte förtroende för etablissemanget. När de övriga partierna tappar väljare till SD så har det väldigt mycket med politikerförakt att göra. Man har svårt att förstå på vilket sätt politikerna tar grepp om den politiska situationen.

Under fyra procent

Blockskillnaden på 3,9 procent är den största som uppmäts sedan i februari i år.

– Det är också anmärkningsvärt att såväl MP som KD stabiliserat sig på under fyra procent. Även Liberalerna ligger strax över fyraprocentsspärren, men den senaste tidens turbulens i partiet tycks inte ha påverkat dem i någon större utsträckning, säger Karin Nelsson.

– Inom det rödgröna blocket kan man också tillägga att där finns en stor mängd osäkra väljare.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM