Hon är Merkels nya hot: ”Polis kan stoppa flyktingar med våld”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
Frauke Petry.

NYHETER

I söndagens tyska delstatsval väntas högerpopulistiska Alternativ för Tyskland bli de stora vinnarna.

Partiledaren Frauke Petry tycker att polisen kan använda vapen för att stoppa flyktingar vid gränsen.

För väljarna blir det en möjlighet att indirekt kritisera Merkels flyktingpolitik.

Hittills har Alternative für Deutschland (Alternativ för Tyskland) tagit plats i fem av 16 tyska delstatsparlament. I dag går ytterligare tre delstater till val – som kan bli ödesdigra för Angela Merkel.

I delstaten Sachsen-Anhalt, alldeles sydväst om Berlin, väntas det högerpopulistiska partiet vinna särskilt stora framgångar. De kan till och med bli näststörsta parti efter Merkels kristdemokratiska CDU.

– För en tid sedan låg vi på femton procent i mätningarna, nu är vi uppe i sjutton och jag tror nog att vi kommer att klara av tjugo, säger partiets delstatschef André Poggenburg till Yle.

Han tycker att just nu kan inte Tyskland ta emot en enda flykting till.

”Väpnade styrkor är en sista utväg”

Sedan i somras leds partiet av Frauke Petry, 40-årig doktor i kemi, som tillhör partiets nationalkonservativa falang. Hon sitter sedan 2014 i Sachsens delstatsparlament.

Hon har tidigare sagt att hon tycker att tyska polisen ska använda vapen mot flyktingar som försöker ta sig in i landet olagligt.

– Polisen måste hindra den olagliga passagen över gränsen. Om nödvändigt kan de ta till väpnade styrkor, det står i lagen, sa Petry i en intervju med lokaltidningen Mannheimer Morgen.

Partikollegan Beatrix von Storch skrev på Facebook att polisen även kunde skjuta på kvinnor och barn, skriver tyska The Local.

AfD bildades 2013 som ett liberalt EU-kritiskt parti och har sedan start förespråkat en upplösning av eurosamarbetet. Sedan Frauke Petry tillträdde som ledare har partiet fokuserat allt mer på flyktingfrågor, skriver BBC. Fem av sju av partiets Europaparlamentariker lämnade partiet i protest efter att hon valts.

I de östra delstaterna står man nära Pegidarörelsen, som är särskilt stark i Petrys födelseort Dresden.

Även i Baden-Württemberg och Rheinland Pfalz i sydvästra Tyskland väntas AfD gå framåt och ta platser i delstatsparlamenten på söndagen. Förra söndagen blev partiet tredje största parti med över 13 procent av väljarnas röster i Hessen, där Frankfurt am Main ligger.

Merkel försvarade sig

För väljarna har AfD visat sig bli ett alternativ för att visa sitt missnöje mot förbundskansler Merkels generösa flyktingpolitik. Under ett valmöte i Baden-Württemberg på lördagen försvarade Angela Merkel åter sin hållning, rapporterar TT.

– Det finns situationer i livet – och det var fallet förra hösten – när du inte kan föra en lång debatt om principer, sade hon på mötet.

Hon sade också att flyktingar i Tyskland är skyldiga att integrera sig i samhället.

– Vi förväntar oss att flyktingar accepterar dessa erbjudanden. Det är en skyldighet och inte bara en möjlighet.

Publicerad: