Kritiken mot Özil: ”Han snackar skit”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Michael Dalder / X90041

FOTBOLL

Mesut Özil har slutat i tyska landslaget och angav rasism som en avledningarna till avhoppet.

Nu får Özil mothugg av Toni Kroos.

– Han snackar skit, säger landslagsstjärnan.

Mesut Özil, 29, hade en tuff VM-sommar.

Inför turneringen poserade han på en bild tillsammans med Turkiets kontroversielle president Recep Tayyip Erdoğan.

Därefter var han kraftigt ifrågasatt när Tyskland fick lämna redan efter gruppspelet och i slutet av juli meddelade 29-åringen att han slutar i landslaget. Samtidigt passade han på att rikta rasismanklagelser mot det tyska fotbollsförbundet (DFB).

”Jag tänker inte längre acceptera att vara en syndabock på grund av att han Reinhard Grindel (president för DFB) inte kan sköta sitt jobb. Jag vet att han ville ha bort mig från laget efter bilden publicerades. Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå. Jag är tysk när vi vinner, och invandrare när vi förlorar”, skrev Özil i ett öppet brev då.

”Det var inte okej”

Men nu får Arsenalstjärnan mothugg.

Foto: REUTERS X00446
Kroos längst till höger.

Landslagskollegan Toni Kroos delar inte alls den bild Özil målat upp om landslaget.

– Mesut förtjänade att vara i landslaget och som spelare förtjänade han ett värdigare avslut. Men sättet han slutade på var inte okej. Den del som var korrekt i uttalandet överskuggades tyvärr av mycket mer nonsens och skitsnack. Jag tror att han själv vet om att rasism inte existerar inom landslaget och förbundet. Tvärtom är vi väldigt engagerade gällande mångfald och integration. Mesut var ett bra exempel på det liksom många andra medspelare, säger Kroos till tyska Bild.

Kroos tycker att Özil borde ha bett om ursäkt i stället för att ange Erdogan-bilden som ett av skälen till att sluta i landslaget.

– Han tog inte chansen att förklara sig, men fick ändå stöd från både landslagsledningen och laget. Därefter fick både han och vi andra kritik för vår insats i VM. Det var inte alltid kritik på en bra nivå, men det får man leva med som spelare, säger Kroos.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.