Heila är hatbrott

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Petter Larsson går igenom läsarnas tips om hot och hets på nätet

”Här kommer det svenska motståndet” skanderade aktivisterna från Nordisk Ungdom, Svenskarnas Parti och andra nazistiska organisationer när de drog genom Helsingborgs gator.

Det var 1 maj 2010, och en av de större nazistiska manifestationerna på senare år.

De möttes av något hundratal unga antirasister. Den vuxna arbetarrörelsen firade första maj långt därifrån.

En Aftonbladetläsare fångade en heilande nazist på bild. Kan detta verkligen vara lagligt? undrar hon när Aftonbladet nu granskar de högerextrema sajterna. Att göra Hitlerhälsning på öppen gata?

Och nej, det är ett klockrent brott, konstaterar den jurist Aftonbladet Kultur anlitat. Om heilandet kan ses av mer än cirka tio personer så är det hets mot folkgrupp, lyder nuvarande rättspraxis. Undantaget är om det sker i ett slutet sammanhang. Om ett gäng nazister heilar inför varandra, utan att någon annan kan se, så går de fria.

Många andra läsare

har hört av sig. En del har tipsat om helt lagliga saker. En text av en känd antimuslimsk nätkrönikör (16 dec) om en svensk som åtalats för folkmord i Rwanda. En artikel på Nordfront (27 jan) som förnekar förintelsen. Båda går de fria. Förintelsen får ifrågasättas.

I andra fall är det möjligen lagstiftningen det är fel på. På både Realisten (23 nov 2009 och 18 december 2012) och Nordfront (7 mars 2008 och 26 nov 2009) förekommer hätska utfall mot den lilla religiösa gruppen Bjorntroende och även mot scientologer, upplyser en läsare. De Bjorntroendes lära, skriver man bland annat, ”får dem alla att vilja begå sexuella övergrepp på barn, i syfte att får dem att få aids”. Scientologer beskriv som ”enfaldiga, farliga och föraktvärda”.

Sådana inlägg är uppenbarligen helt ok enligt Realistens redaktion, trots att tidningen dragit igång en storsatsning på presstöd.

Hade detta skrivits om homosexuella, judar, tyskar, muslimer eller någon annan större folkgrupp eller liknande, hade det varit hets mot folkgrupp. Men Justitiekanslern har uttalat att små religiösa grupper, som Bjorntroende, men även till exempel scientologer, inte skyddas av lagen.

Ju svagare du är, desto mindre skydd? Det är en märklig ordning, för en lag som syftar till att skydda minoriteter.

Sajterna hänger också ut meningsmotståndare, till och med barn. Den 4 december publicerar Nordfront namn och bild på en 16-åring medlem i Ung Vänster. Om denne och en av hans partikamrater skriver man att de står ”med foten bland stenkastarvänsterns våldsromantiker och kriminella grupper vilka de uppviglar till våldshandlingar.”

Det ligger i alla fall i gränslandet till förtal, anser Aftonbladets jurist, men eftersom uppvigling inte är något riktigt allvarligt brott, är det långt ifrån säkert att Nordfront skulle fällas i domstol.

Samma sajt påstod (4 april 2011), i kommentarsfältet, att en namngiven socialdemokrat skulle vara ”vänsterextremist”. Eftersom det kan vara förtal att kalla någon till exempel för ”rasist”, så skulle kanske också vänsterextremist kunna vara åtalbart, tror juristen.

Ett annat gränsfall gäller sajten Nationell.nu, som den 17 november skriver: ”Kampen mot juden får aldrig upphöra, och juden får ALDRIG vinna! DÖD ÅT VARJE FÖRRÄDARE! DÖD ÅT ZION!”

Texten är publicerad i kommentarsfältet, men den är signerad av redaktionen.

Aftonbladets jurist säger sig vara osäker på om detta är hets mot folkgrupp, eftersom man inte skriver något direkt missaktande om judar. Kanske skulle ”död åt zion” kunna utgöra hot mot judar. Detta, menar juristen, är ett bra exempel på ett fall som borde prövas i domstol.

Petter Larsson

Publicerad: