Sivertsson sparkas – Thomsen tar över

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

WROCLAW. Thomas Sivertsson får sparken som förbundskapten efter intern kritik efter VM.

Hans förra kompanjon Helle Thomsen kommer tillbaka och leder laget över OS-kvalet.

– Vi vill få ut det bästa möjliga av det här laget och hitta en lösning som gör att vi kan få tillbaka energi och kraft och få ut den potential som laget har, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

I dag kom beskedet att handbollsdamernas förbundskapten Thomas Sivertsson, som varit med i ledningen kring damlandslaget sedan 2011, får lämna sitt uppdrag.

Förbundet gav honom helt enkelt sparken efter VM i december där Sverige, som tog brons i EM ett år tidigare, åkte ut i åttondelsfinalen.

Helle Thomsen, som ledde laget ihop med Sivertsson under förra säsongen när det blev EM-brons, kommer tillbaka och leder laget över OS-kvalet i mitten av mars.

”Oerhört viktigt år”

Enligt pressmeddelandet tar man beslutet efter vad som kommit fram i utvärderingen efter VM.

Landslagschefen Lasse Tjernberg utvecklar för Sportbladet:

Varför får han sparken?

– 2016 är ett oerhört viktigt år för damlandslaget. Vi vill få ut det bästa möjliga av det här laget och hitta en lösning som gör att vi kan få tillbaka energi och kraft och få ut den potential som laget har.

Med tanke på att ni tar beslutet på grund av utvärderingen efter VM förstår man att spelarna gärna ser den här förändringen?

– Så kategoriskt är det inte att det bara är vad spelarna tycker. De tär många som deltar i en utvärdering. Förhoppningsvis är det gäng kloka människor som värderat allt som kommit in och så har vi fattat det här beslutet. Det är en sammanvägning av alla synpunkter som kommit fram när vi tittar på VM.

Spelare framförde kritik i media mot Sivertsson direkt efter VM-uttåget och flera uttryckte en saknad av Helle Thomsen mitt under VM och nu gör ni det bytet?

– Jag vill inte kommentera vad spelarna tycker eller vad enskilda personer tycker. Det är verkligen en samlad bedömning som vi har som beslutsunderlag.

Betyder detta att ni egentligen satsade på fel ”häst” i somras när Sivertsson blev kvar och Thomsen slutade?

– Det är ingen idé att kommentera eftersom det inte blev så. Det valet fanns inte då helt enkelt.

Spelarnas beslut?

Historieskrivningen lyder att det var spelarna som avsatte förre förbundskaptenen Torbjörn Klingvall och det fanns spelarkritik mot Per Johanssons assistent Anders Lundin också.

Kommer inte det här också uppfattas som att det är spelarna som avsätter en förbundskapten igen?

– Hur det uppfattas kan inte jag kommentera eller ha synpunkter på det. Men jag vet hur vi hanterat det och vi ha hanterat det så seriöst vi bara kan. Det här är verkligen en samlad bedömning.

Jag hör vad du säger men ställer frågan ändå – har spelarna i damlandslaget för stor makt?

– Nej, jag kan inte tycka det. Svenska handbollsförbundet har en jättebra landslagsorganisation. Vi är många om besluten, personer med olika bakgrunder och olika kunskaper. Jag vill tro att det vi gör är välgrundat. Sedan gör man fel ibland och någon skriker högre än andra. Sånt hörs men vi försöker bortse från det.

Thomsen leder laget över OS- kvalet i mitten av mars. Klara man det väntar ett OS i augusti och ett hemma-EM i december.

Vad händer efter OS-kvalet?

– Vi tar kvalet först och främst. Det var vi tvingade att lösa snabbt och det gjorde vi med Helle. Sedan fortsätter arbetet med att hitta en långsiktig lösning.

Kan det vara Helle Thomsen?

– Det tänker jag inte kommentera.

Hade inte det varit det bästa om ni går vidare till OS? Mästerskapen kommer tätt i år och ni kan väl inte hålla på och byta förbundskapten varannan månad?

– Det tänker jag inte kommentera.

Vad händer med staben i övrigt?

– Janne Ekman (målvaktstränare) är kvar. Thomas Westerlund hade kontrakt över VM och kommer inte att bli kvar. Helle ska vara huvudansvarig men inte ensam. Hon ska ha en assisterande. Vi jobbar på det men har det inte riktigt klart, säger Lasse Tjernberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN