SHL 2015/2016

”Vill inte att min bror ska bli invalid”

avMartin Tolén

HV71-stjärnans brors känslosamma inlägg

Foto: Bildbyrån
Ted Brithén tacklades hårt i matchen mot Modo.

Huvudtacklingarna berör och skadorna blir allvarliga.

Nu reagerar HV71-stjärnan Ted Brithéns bror Charlie mot hela SHL i ett inlägg på Facebook.

”Jag blir orolig för min bror. Jag vill inte att han ska riskera att få hjärnskador eller bli invalid utan att få upprättelse för det som händer ute på isen”, skriver han.

Anmälningarna för tacklingar mot huvudet har strömmat in till disciplinnämnden den här säsongen.

Så sent som i går dömdes HV71-backen Chris Campoli till tio matchers avstängning för att ha sänkt Modos Peter Öberg.

”Får utstå tuffa saker”

Men en tackling som inte anmäldes var den HV71-stjärnan Ted Brithéns fick av Modos Bobby Butler i samma match.

Nu regerar HV71-stjärnans bror, Charlie Wathier Brithén, i ett inlägg på Facebook mot SHL:s förhållningssätt till tacklingar mot huvudet.

Han menar att bestraffningarna blir hårdare om spelaren ligger kvar på isen i stället för att sig ut i båset.

”Jag ser min bror få utstå tuffa saker, jag vet hur han mår mestadels av tiden - det är ett tufft liv att spela på den nivån, men det skall aldrig vara en nackdel för en att alltid ställa sig upp efter en smäll”, skriver han i inlägget och fortsätter:

”Jag tycker även från klubbhåll att det var visats mycket dålig inställning till att anmäla överträdelser som resulterat i skador också, och det finns säkert fler fall än just Ted som borde få mer upprättelse för saker som händer ute på isen – men blir där inget drama för tittarna och kommentatorerna, och domarna inte ser det i en första sekvens så går det ofta obemärkt förbi.”

”Blir orolig för min bror”

Ted Brithén har plågats av skador den här säsongen och enligt brodern Charlie beror det till stor del på förseelser på isen som inte uppmärksammats.

”Han har spelat långa säsonger på smärtstillande sprutor med halvtrasig kropp. Han har tränat så hårt att han legat hemma med krampanfall och spasmer i musklerna för att han är så övertränad att nervsystemet i princip kollapsat.”

”Jag blir orolig för min bror. Jag vill inte att han ska riskera att få hjärnskador eller bli invalid utan att få upprättelse för det som händer ute på isen. Därför tycker jag att både domarkår, disciplinnämnd och klubbarna måste bli bättre på att även titta på de fall där det kanske inte blir så dramatiskt ute på isen, men som ändå resulterar i skador av allvarlig grad”, skriver Charlie Wathier Brithén.

”Hemska tacklingar”

När Sportbladet kontaktar Charlie utvecklar han sitt resonemang.

– Jag har själv varit domare och vet att saker som händer och inte uppmärksammans inte får korrekt bedömning. Jag förringar inte de allvarliga tacklingar som skett, de är lika hemska, men jag tycker att de som inte ligger kvar leder till en orättvis bedömning, säger han.

Nu vill Charlie Brithén i stället se krafttag från klubbarna.

– Det här har ju hänt flera gånger tidigare utan att det hänt något. Jag tycker att det är upp till klubbarna att ta tag i att granska och anmäla regelöverträdelser som inte uppmärksammas.

Läs hela inlägget nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM