M-ledaren hyllas av gammelmoderater

Av: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NYHETER

Ut med det nya och in med det gamla.

När Moderaterna öppnar för tiggeriförbud och tuffare migrationspolitik vädrar många traditionella moderater morgonluft.

– De hittar tillbaka till sitt rätta jag, säger förre försvarsministern Anders Björck.

Moderaterna byter riktning i flera av Fredrik ­Reinfeldts profilfrågor.

Då jublar många inom partiets konservativa falang.

En av dem är partiveteranen och förre försvarsministern Anders Björck.

– Det är en tillnyktring, som jag och många andra traditionella moderater välkomnar. Jag har väntat på det här väldigt länge. Moderaterna håller på att hitta tillbaka till sitt rätta jag, säger han.

”Firma Schlingborg”

Björck säger sig aldrig ha varit särskilt förtjust i nya Moderaterna och tidigare i år riktade han skarp kritik mot Decemberöverenskommelsen. Enligt Björck var det bara en tidsfråga innan vändningen skulle komma.

– Det stod och föll med Reinfeldt, Borg och Schlingmann i ”firma Schlingborg”. De har ägnat sig åt att sälja ut vår ideologi. Givetvis är det en prestation att behålla makten i åtta år. Men det var till priset av den moderata politiken, säger han.

Sedan valet har Moderaterna tappat åtta procent av sina väljare till Sverigedemokraterna, enligt DN/Ipsos mätningar. Men Björck tror att kursomläggningen mot tiggeriförbud och ett tuffare migrationspaket kommer att ge resultat i opinionsmätningarna.

– Tappet till SD kommer kanske inte att stoppas helt och hållet, men jag tror att vi har en möjlighet att minska det nu, säger han.

– Samtidigt är jag kluven. Jag beklagar att man behöver ta sådana beslut, men det beror på en misslyckad invandringspolitik.

Adelsohn: Sunt förnuft

Ulf Adelsohn, som var moderat ordförande mellan 1981 och 1986, är inne på samma spår.

– Jag vet inte om det är en vändning eller en ny era, men det är sunt förnuft i besluten. Det var inte grundtanken med den fria rörligheten inom EU att man åker hit och tigger pengar, säger han.

Han välkomnar även besluten i flyktingpolitiken.

– Vi har en krissituation och flyktingar som inte får asyl ska inte få bidrag av svenska skattebetalare. Vi behöver gränskontroller, som i Tyskland, säger Ulf Adelsohn.

Även förre partiledaren Bo Lundgren är positiv, om än i lite mer försiktiga ordalag.

– Jag tycker att Anna gör ett bra jobb, i övrigt har jag inga kommentarer.

Publicerad:

LÄS VIDARE