Jurist: Saknar motstycke i svensk historia

Av: Kristoffer Olofsson

Publicerad:
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Mutar Muthanna Majid har friats från alla misstankar om terroristbrott.

Men likväl kommer han att förknippas med ryktena för resten av sitt liv.

– Detta saknar närmast motstycke i svensk historia, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Även om Säpo har släppt sina misstankar mot 22-åringen så kommer ryktena att följa honom en långt tid framöver. Publiciteten kring fallet har varit enorm och uppmärksammats nationellt som internationellt.

För Mutar Muthanna Majid kan det nu bli aktuellt att begära skadestånd.

–  Han har ett bra case och anseendeskadan saknar närmast motstycke i svensk historia, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

”Några tusen kronor”

För en person som suttit oskyldigt frihetsberövad finns möjlighet att utkräva en ersättningstaxa från staten som är dygnsbaserad. Tidigare kunde publicitet i media påverka ersättningen, men detta ändrades i enlighet med Justitiekanslerns praxis den 1 januari 2012.

– Att man under tiden blivit omskriven och uppmärksammad i media ska alltså inte längre påverka denna typ av ersättning, så det brukar röra sig om några tusen kronor per dygn, säger Mårten Schultz.

Alla är ansvariga

Men det mest aktuella i detta fall kommer att handla om förtal, det vill säga att mannen blivit felaktigt utpekad för något som han är oskyldig till.

– Det är en mer invecklad fråga. Det bedöms i flera steg där man bland annat måste slå fast att han pekats ut som klandervärd samt att han faktiskt är oskyldig. Det är långt i från ett självklart fall men de har ett bra utgångsläge, säger Mårten Schultz.

Vilka bär ansvaret?

– I praktiken är det alla som sprider de felaktiga uppgifterna. Det kommer troligtvis att handla om mediehusen i det här fallet.

Vad kan det röra sig om för summor?

– Det högsta som dömts ut i förtalsmål i liknade fall i Sverige är omkring 100 000 kronor. Och det kompenserar ju knappast för den mediala skadan som den här mannen råkat ut för, säger Mårten Schultz.

”Välkommen att höra av sig”

Majids advokat Ola Salomonsson har informerat Majid att han kan begära skadestånd.

– Jag har sagt att han är väldigt välkommen att höra av sig till mig om han skulle vilja det. Men då verkade det inte som den viktigaste frågan för honom, säger han till TT.

Publicerad: