Mjältbrand- misstänkt hittad död

Av: Sofie Strandberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Fem personer dog i attackerna 2001.
Foto: AP
Fem personer dog i attackerna 2001.

Forskaren Bruce Ivins misstänks ligga bakom mjältbrands-attackerna som dödade fem människor i USA 2001.

Men just när FBI skulle gripa Ivins hittades han död.

Foto: GETTY IMAGES

Mindre än en månad efter terrorattackerna mot World trade center i New York och Pentagon skakades landet igen när försändelser med mjältbrandsbakterier upptäcktes. Breven skickades till medieorganisationer och politiker. Fem människor dödades och ett 20-tal insjunknade.

Bistod FBI

Forskaren Bruce Ivins, 62, arbetade på ett statligt laboratorium vid Fort Detrick i Maryland, som ägnade sig åt forskning kring kemisk stridföring. Han hjälpte FBI – bland annat med att undersöka kuverten som innehållit den dödliga smittan, skriver BBC News. Irvins hade jobbat på laboratoriet i 18 år.

Men efter en tid började utredarna att rikta misstankarna mot Irvins. Sju år efter attackerna, 2008, var FBI på väg att gripa mannen. På tisdagen hittades han död.

Enligt Los Angeles Times ska Irvins ha dött av en överdos av smärtstillande tabletter. Tidningen skriver att Irvins visste om misstankarna mot honom.

Greps men släpptes

Justitiedepartementet har avböjt att kommentera uppgifterna, skriver BBC News.

Laboratoriet i Maryland har tidigare fångat FBI:s intresse i jakten på de ansvariga i mjältbrands-attackerna. Ytterligare en forskare greps misstänkt för inblandning i spridningen av smittan men släpptes senare.

Publicerad: