Lagen stoppar inte fildelarna

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:
Klicka på bilden för att förstora.
Klicka på bilden för att förstora.

NYHETER

Risken för att piratkopierare kommer att fällas i domstol är minimal.

Den nya fildelningslagen ser ut att bli en riktig papperstiger.

Kärt, eller åtminstone omdiskuterat, barn har många namn. Men oavsett vad den kallas, Ipred-, piratkopierings- eller den nya fildelningslagen, så är alliansen nu äntligen överens om hur den ska se ut. Regeringen väntas klubba lagen i dag.

Risken, eller chansen, att någon kommer att fällas för brott mot den nya lagen förefaller dock vara försvinnande liten.

Den som äger upphovsrätten måste nämligen bevisa att den förlorat pengar, skadats ekonomiskt som juristerna säger, på att du laddat ner boken, låten, filmen eller spelet.

Det kan vara kvistigt om det handlar om en gammal film eller skiva som du redan har i dina samlingar.

Men sedan kommer det riktigt besvärliga. De måste bevisa, eller i alla fall göra troligt, att det är du och ingen annan som laddat ner filmen, spelet, boken eller låten till din dator och din ip-adress.

Det får inte vara grannen som använt ditt okrypterade trådlösa nätverk. Det får inte vara hantverkaren som jobbade hemma hos dig. Det får inte vara din fru eller din man.

Ett brittiskt par i 60-årsåldern fick nyligen krav från en advokatfirma som representerade en tysk producent av homohårdporr. De krävde att få 6 250 kronor omedelbart.

Paret protesterade högljutt, de tittade inte på porr och var allmänt urdåliga på datorer.

Det visade sig att 25 000 andra fått samma kravbrev. Om alla betalat skulle porrproducenten tjänat 156 miljoner kronor, mer än som läggs ner på någon porrfilm.

I Danmark undviker kulturindustrin att gå till domstol eftersom många domar gått emot dem på grund av det otydliga bevisläget. I stället skickar de ut kravbrev och gör upp i godo – på en lägre nivå.

På andra håll har firmor satt i system att hota med domstol i sina kravbrev. För att sedan snabbt tillägga att om man betalar tio procent av summan så är allting glömt och förlåtet.

Den nya fildelningslagen ser ut att bli ganska verkningslös. En riktig papperstiger.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN