Bilderna inifrån skräckkällaren

1 av 2 | Foto: All over press
Joseph Fritzl på ettt semesterfoto.

avRobert Triches

NYHETER

På måndagen släppte polisen för första gången bilder inifrån den skräckens källare där Elisabeth Fritzl hölls fången och där tre av hennes barn växte upp.

Bilderna visar de smala gångarna som förbinder rummen i den ”trerumslägenhet” där Elisabeth och barnen levde. Pappan, Joseph Fritzl, 73, har byggt de enkla rummen som enligt dotter Elisabeth, 42, har byggts ut under åren i takt med att fler barn har fötts.

Skräckkällaren har en liten toalett, ett handfat och ett minimalt badkar. Ovanför badkaret har någon satt upp självhäftande klistermärken på bland annat en bläckfisk och på badrumsskåpet står en leksakselefant. Tandborstarna står i en uttjänt joghurtburk. I källaren finns också en liten kokvrå. Takhöjden uppges som högst vara 1,7 meter. Golvet är ojämnt och vågigt. I källaren finns inget dagsljus, allt ljus kommer från vanliga glödlampor. Ingången in till de förslutna rummen var dold i Josef Fritzls arbetsrum. Dörren var låst med ett kodlås, som bara Josef Fritzl hade koden till. På söndagskvällen höll Josef Fritzl länge tyst under polisförhören, men på kvällen gav han polisen den kod som behövdes för att låsa upp dörren.

Samtidigt släpper polisen också nytagna bilder på den misstänkte 73-åringen. Joseph Fritzl har av sina grannar beskrivits som en ”oansenlig figur”, men har på insidan av sitt hus väggar bedrivit ett auktoritärt styre.

”Märkte inget”

Josef Fritzl hade under åren besök av sin svärson, som till och med var nere i källaren, bara en vägg skilde honom från den inspärrade familjen. Men han märkte inget konstigt.

– Jag märkte inget annorlunda, det såg ut som i en vanlig källare, säger svärsonen till den österrikiska tidningen Krone.