Kriminella gänget Kostymernas ”livvakt” åtalas för våldtäkter

avEric Tagesson, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 19-årige mannen med kopplingar till ett kriminellt gäng som kallar sig ”Kostymerna” försökte med hot om våld tvinga den unga kvinnan att ta tillbaka en våldtäktsanmälan.

Nu har 19-åringen dömts till två års fängelse för grovt övergrepp i rättssak.

Och mannen som misstänks för våldtäkt har nu åtalats.

Till vänster 19-åringen som dömts för grovt övergrepp i rättssak, till höger mannen som åtalas för våldtäkt.

Händelserna tog sin början i slutet på juli i år. Då misstänks en man i 20-årsåldern ha begått tre våldtäkter mot två kvinnor, brott som han sitter häktad för.

Våldtäkterna polisanmäldes och några dagar senare kontaktades en av de unga kvinnorna av en 19-årig person i den misstänktes närhet.

Eftersom kvinnan var bekant med 19-åringen stämde de träff vid en busshållplats.

Han sa till kvinnan att om hon inte drog tillbaka sin anmälan skulle hon dödas/skadas av det rätten kallar ”personer med ett stort våldskapital”.

– Om en vecka kommer du ligga i bakluckan på en bil med pistoler mot huvudet och bli tvingad att dra tillbaka anmälan, eller gör du det frivilligt nu, sa mannen enligt kvinnan.

Mannen nämnde även flera av kvinnans familjemedlemmar vid namn, och uttalade att också de skulle skadas eller dödas.

Skickad av ”Kostymerna”

Dessutom erbjöd han henne pengar för att dra tillbaka anmälan. Efter mötet kontaktade han henne flera gånger på nätet och försökte också ringa henne.

Han sa att han var skickad av den misstänkte våldtäktsmannens gäng, och att de sagt att gänget inte kunde ha en person ”av så stor betydelse” som skulle sitta inne.

Mannen som kvinnan anmält för våldtäkt är grovt kriminell. Han är dömd för flera brott, däribland våldsbrott.

Enligt polisen är mannen en av medlemmarna i det så kallade Hagsätranätverket, eller ”Kostymerna” som de enligt polisen kallar sig.

”Kostymerna” har enligt ett PM från polisen som Aftonbladet tagit del av gjort sig kända inom den kriminella världen genom stort våldskapital, utpressningar, narkotikaförsäljning och beskyddarverksamhet.

Enligt samma PM styrs ”Kostymerna” av två bröder, som dock kommit på kant med varandra.

”Hagsätranätverket har avsevärt försvagats och även om de utåt sett utger sig för att vara starka är de ej det längre,” står det i PM:et.

Livvakt åt ledare

Den för våldtäkt häktade mannen har enligt polisen varit ”livvakt” åt en av ledarbröderna.

– Det finns kopplingar till grupperingen men vi har inte påstått exakt hur man hänger ihop mer än att de kopplas till ”Kostymerna”, säger åklagare Hanna Cardell.

Hon åtalar nu mannen i 20-årsåldern för tre fall av våldtäkt.

– Min uppfattning är att bevisläget är bra. Dels har vi skadebild på en av målsägandena och sedan har vi berättelser och teknisk bevisning från lägenheten avseende en av målsägandena där man hittat blodspår i lägenheten, säger Cardell.

Själv nekar han till våldtäkterna.

– Han har förnekat brott rakt igenom. I rätten kommer han att redogöra för vad som hänt under dagen och att det inte gått till på sättet som påstås, säger hans försvarsadvokat Ekrem Güngör.

19-åringen som dömdes för övergrepp i rättssak dömdes också för utpressning, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Våldtäkt