Alla turer runt Julian Assange – det här handlar det om

1 av 8 | Foto: Frank Augstein/AP
Julian Assange i februari 2016 – efter fyra år på Ecuadors ambassad.

avJohan Furusjö

NYHETER

Julian Assange har sedan 2010 varit misstänkt för sexbrott i Sverige – och hållit sig borta från landet och utredningen.

Sedan 2012 bor han på Ecuadors ambassad i London för att undvika att utlämnas till Sverige.

Det här är vad det handlar om.

 • Vad är han misstänkt för?
  I Sverige handlar det från början om fyra brott, som anmälts av två svenska kvinnor som han träffade under sitt besök i Sverige i augusti 2010: en våldtäkt, två sexuella ofredanden och ett fall av olaga tvång. Sedan dess har tre av brotten – dock inte våldtäkten – preskriberats. Överåklagare Marianne Ny beslutade dock 19 maj 2017 att även häva häktningen av Assange och lägga ner förundersökningen om våldtäkt. Inte för att Assange skulle ha befunnits vara oskyldig – utan för att utredningen inte går att föra framåt när han håller sig undan.

 • Varför är han inspärrad på Ecuadors ambassad i London?
  Han flydde dit 2012 för att undvika att engelsk polis utlämnar honom till Sverige. Sedan dess har han frivilligt bott på ambassaden, med Ecuadors godkännande.

 • Varför motsätter han sig utlämning till Sverige?
  Han säger sig vara rädd för att sexbrottsutredningen är ett svepskäl – och att det egentliga syftet är att han ska utlämnas till USA, där han kan ställas inför rätta för att ha läckt amerikanska försvarshemligheter. Uppgifterna tillbakavisas dock av svenska åklagare.

 • Kan Assange lämna ambassaden nu när förundersökningen är nedlagd?
  Det kan han förstås (som han kunnat hela tiden) – men om han gör det kommer han enligt brittisk polis att gripas, eftersom han misstänks brutit mot brittiska borgensregler.


TIDSLINJE: ALLA TURER RUNT UTREDNINGEN

Läs också:

17 juni 2014: Assange chattar på Aftonbladet om anklagelserna och livet på Ecuadors ambassad – läs hela chatten här.
Prislappen för Assanges bevakning