Nya vapnet mot regeringen: Bajsbomber

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Oppositionen i Venezuela har en ny taktik för att bekämpa regeringsstyrkorna: bajsbomber.

”Kemiska vapen” som måste bestraffas, menar regeringen.

1 av 4 | Foto: JUAN BARRETO / AFP

Sedan den 1 april har de dagliga sammandrabbningarna mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor krävt ett 40-tal dödsoffer. De som protesterar vill se nyval och anklagar president Nicolás Maduro för att tysta oppositionen.

Häromdagen använde demonstranterna "avföringsbomber" mot säkerhetsstyrkorna. De hemmagjorda vapnen har kallats för "poopootov cocktails", en ordlek med molotovcocktails (brandbomber).

Regeringsföreträdaren Mariely Valdez kallar användandet av bajs för ett brott som måste ge hårda straff.

– Användningen av kemiska vapen, i det här fallet avföring från människor och djur, får konsekvenser. Det kan spridas i vattnet och orsaka förgiftning, säger hon i statlig tv.

Ber andra länder

Venezuelas oppositionsledare ber nu övriga länder i Latinamerika att sätta press på Maduro för att få regeringen att gå i en mer demokratisk riktning.

Oppositionsledaren Julio Borges har varit i Lima för att träffa den peruanske presidenten Pedro Pablo Kuczynski, en av Maduros största kritiker bland ledarna i Latinamerika.

Kuczynski sade efter mötet att han inte vill lägga sig i ett annat lands interna angelägenheter, men att länder i regionen måste stötta Venezuelas folk och bidra med humanitär hjälp.

Det socialistiska styret i Venezuela, ett land som drabbats av en svår ekonomisk kris, har förlorat många allierade i närområdet på senare år sedan många latinamerikanska regeringar svängt åt höger politiskt.

Publicerad:

LÄS VIDARE