Franska stjärnan: ”Sårade oss rejält”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Dimitri Payet.
Foto: JB Autissier / JB AUTISSIER / PANORAMIC/IBL PAN
Dimitri Payet.

SPORTBLADET

Ny stolt bärare av nummer tio i det franska landslaget.

I dagarna har stjärnan Dimitri Payet dock en annan spelare med samma nummer i tankarna – Emil Forsberg, som gjorde mål på Stade de France i höstas.

– En tekniskt mycket intressant spelare som sårade oss rejält, säger Dimitri Payet.

Foto: BILDBYRÅN
Forsberg.

Dimitri Payet låg bakom Frankrikes seger mot Sverige i november (2–1) med en assist och ett mål. Men segern var inte helt problemfri och inför returen i Sverige på fredag tänker Dimitri Payet tillbaka utmaningen.

– Det var en svår match i november mot ett starkt lag som lyckades göra mål, säger Dimitri Payet till tidningen Ouest-France.

Målet gjordes av Emil Forsberg i den andra halvleken. Sveriges yttermittfältare fick i väg en riktigt knepig frispark som ställde Hugo Lloris i mål.

När Sportbladet via Ouest-France under måndagen bad Dimitri Payet tänka tillbaka på matchen var minnet av just den svenska nyckelspelaren det som dök upp först.

– Jag minns nummer tio i Sverige, Emil Forsberg som gjorde mål på frisparken. En tekniskt mycket intressant spelare som sårade oss rejält senast, säger han.

När Dimitri Payet, 3, på torsdag reser till Sverige är det med en egen nummer tio-tröja i packningen. Fransmannen, som under den här säsongen återvände till Olympique de Marseille från West Ham, har själv bett om att fått numret som tidigare burits av tunga spelare som Michel Platini och Zinedine Zidane. Under EM var det André-Pierre Gignac som bar nummer tio, han ärvde den av Karim Benzema som stängdes av efter sexvideoskandalen.

”Vi är sammansvetsade”

Dimitri Payet kommer att axla sitt ansvar mot Sverige, men han vet att det blir en utmaning.

– Segern senast var viktig för den gav oss tre poängs försprång mot Sverige, de tre poängen som fortfarande finns där. På fredag krävs det att vi åker till Sverige och gör om samma sak; tar de tre poängen och ökar avståndet gentemot Sverige till sex poäng, säger han.
Förbundskapten Didier Deschamps påpekade på måndagens presskonferens att gruppfinalen är mer avgörande för Sverige än för Frankrike.

– Det är inte en final, det kommer matcher efter den här. Den är viktig, men den är ännu viktigare svenskarna. För oss är den på inget sätt avgörande. Att ta tre poäng vore idealiskt, men vi kommer inte ändra något i våra förberedelser, säger han.

Dimitri Payet är en av nyckelspelarna, men påminner om att det finns flera stjärnor som kan kliva fram i Les Bleus:

– Jag slog passningen sen till Pogba som kvitterade och så gjorde jag det andra målet, segermålet (2–1) senast. Det kunde varit Paul, jag själv, ”Grizou” eller Olivier (Giroud) som hade avgjort, men det spelar ingen roll. Vi är sammansvetsade, säger han.

Publicerad: