Rekordmånga deklarerade i år digitalt

Foto: Johner/ TT
Stort tryck på digital deklaration i år.

avJosefin Westin

MIN EKONOMI

Nästan 5,8 miljoner personer deklarerade digitalt.
Men fortfarande väljer två miljoner skattebetalare att lämna in deklarationen på posten.
– Det är jättesvårt att bryta vanans makt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Deklarationen skulle senast vara inlämnad vid midnatt natten mellan den 2 och 3 maj.

Då hade nästan 5,8 miljoner skattebetalare deklarerat digital. Det är 200 000 fler än förra året.

– Det är bra och glädjande att ännu fler upptäckt fördelarna med att deklarera digitalt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

”Ligger på en plattå”

Totalt ska 7,8 miljoner personer deklarera i år. Hittills har redan 73,6 procent av dom godkänt sin deklaration digitalt antingen genom att använda e-tjänsten, appen, sms eller telefonsamtal.

Det är nästan 200 000 fler än i fjol. Troligtvis kommer antalet öka något ytterligare då drygt 67 000 personer bett om att få skjuta upp sin deklaration med två veckor, så kallat korttidsanstånd.

– Men hur de väljer att deklarera vet vi inte. De som begär anstånd har inte enkla deklarationer som bara ska godkännas, säger Johan Schauman.

Fortfarande väljer dock en stor andel av de svenska skattebetalarna att deklarera via myndighetens pappersblankett. Förra året valde 2,2 miljoner personer att posta deklarationen. I år väntas andelen minst vara 100 000 färre.

– Vi ligger på en plattå nu. För att få ett stort skifte behöver vi göra någonting ytterligare. Har man gjort något i 40 år är det jättesvårt att bryta vanans makt. Det gäller att någon i ens närhet är en ambassadör för den digitala vägen.

”Otroligt många hakade på”

De som nu deklarerat kan vänta sin skatteslant redan till midsommar.

Men faktum är att 550 000 personer fick sin skatteåterbäring redan före påsk. De hoppade på Skatteverkets erbjudande om att skaffa en digital brevlåda och deklarera digitalt genom att bara godkänna sin deklaration.

Totalt har nu 1,5 miljoner digital brevlåda.

– Det är otroligt många som hakat på det här och fler kommer skaffa digital brevlåda. Digital brevlåda blir snart en normal del i vår tillvaro.

Men skulle det vara så att du av någon anledning varken deklarerat eller bett om korttidsanstånd så finns det hopp.

– Mitt absolut bästa tips är att bara göra det. Fokusera på att få in deklarationen istället för förklaringar till varför du är sen. Vi har alltid rätt att påföra förseningsavgift när någon är sen, men vi ser t ex om det är en engångshändelse eller om det händer ofta. Är man sen en gång beror det nästan alltid på att något hänt just det året, ofta något man inte kunnat rå över, det vet vi av erfarenhet, säger Johan Schauman.

Förseningsavgiften ligger i ett första steg på 1250 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM