Trump gratulerar Johnson till segern

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump träffades i början av månaden. Arkivbild.
Foto: Peter Nicholls/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump träffades i början av månaden. Arkivbild.

NYHETER

USA:s president Donald Trump gratulerar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till valsegern.

"Storbritannien och USA kommer nu att vara fria att sluta ett enormt nytt handelsavtal efter brexit. Det här avtalet har potential att vara mycket större och mer lukrativt än något avtal som skulle kunna nås med EU. Fira, Boris!", twittrar presidenten.

Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin välkomnar den förväntade tydligheten i valresultatet, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Om vallokalsundersökningen bekräftas så kommer det innebära en tydlig majoritet, något som saknats i Storbritannien i flera år, säger hon och fortsätter:

– Det är inte upp till mig att bli lättad – eller orolig – men, tillsammans med presidenten, så har vi sagt i flera månader: Vi behöver tydlighet, säger hon, syftande på Frankrikes president Emmanuel Macron.

I och med Boris Johnsons nyvunna stora majoritet, återstår nu väldigt lite tvivel om att parlamentet i EU kommer att godkänna Johnsons brexitavtal, kommenterar Thierry Breton, EU:s inremarknads- och industrikommissionär, valresultatet.

– Brexitförhandlingarna är över nu. Vi går nu in i en fas av handelssamtal mellan Storbritannien och EU, säger Thierry Breton till franska radiostationen RTL.

Publicerad:

LÄS VIDARE