Tog med bild på massmördaren

Kritik efter testet – ”Doktor död” dök upp

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mark Kolbe / Getty Images

”Pappskallar” ersätter riktig publik på idrottsarenor.

Det ledde till en skandal i Australien där bilder på massmördare slank igenom systemet.

– Det här var bara ett test, säger en talesperson till SBS News.

Publik kan i nuläget inte tillåtas på idrottsevenemang på grund av cornaviruset. Då har ett antal klubbar försökt hitta andra lösningar för att försöka skapa stämning. Tyska fotbollsklubben Borussia Mönchengladbach var först ut med idén om att låta fansen beställa fullskalebilder av sig själva i kartong, som sedan placerades ut på läktarna.

Samma sak har nu testats i australiska rugbyligan NRL.

Det gick … sådär.

Bild på ”Doktor Död”

Enligt SBS News finns ett system som ska förhindra att fansen missbrukar möjligheten. Exempelvis har man satt stopp för ett antal ”fejkade” bilder på diverse kändisar. Däremot lyckades man inte förhindra att en bild på massmördaren Harold Shipman dök upp på läktaren under en match mellan Penrith Panthers och Newcastle Knights i helgen.

Läkaren Harold Shipman beskrivs som en av Englands värsta seriemördare. Han kallades ”Doktor Död” efter att ha satt i system att ta livet av svårt sjuka patienter. Han dömdes för mord på 15 äldre kvinnor men tros ha mördat totalt över 300 patienter.

”Fruktansvärt”

Under en annan tv-sändning dök en bild på Adolf Hitler upp på läktaren, vilket ledde till ramaskri.

”Fruktansvärt smaklöst och opassande”, skriver tv-experten Matty Johns på Twitter.

En talesperson för ligan säger till SBS News att systemet med ”pappskallarna” är i sin linda och att det kommer att förbättras.

– Det vi hade i helgen var bara en testomgång och tester är till för att identifiera och därefter kunna utesluta problem, säger talespersonen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN