Mejla

Pernilla Ericson

Frågan sexköparna vägrar att ställa sig

”Skulle inte snatta kexchoklad – sex med gråtande rumänska”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sängen där Claudia tog emot sexköpare i Enskede.
Foto: Polisen
Sängen där Claudia tog emot sexköpare i Enskede.

Aftonbladet kunde på fredagen berätta om fallet med brasilianska “Claudia”, 33, som kom till Sverige med pojkvännen, tyska medborgaren “Arif”, 30, för att sälja sex.

Den 14 februari landade paret på Skavsta flygplats. Claudia hade sålt sex i Dubai, och Arif gick från att vara hennes torsk, till att bli hennes pojkvän och sedermera hennes hallick. Från lägenheten i Enskede sattes annonsen ihop, med lättklädda bilder och en säljande presentation. “Nicole, 22, en sexig latinamerikansk tjej som uppfyller alla dina önskningar… ung och vild!”

Tog hennes pass

Både Arif och en eskortfirma förmedlade kunder. Claudia sålde sex, ofta med pojkvännen i rummet intill. Den 19 februari blev hon misshandlad och rånad av en kund. Efter ett tag förbyttes frivillighet i ofrivillighet. Arif försökte lägga beslag på Claudias pengar, tog hennes pass när hon försökte bryta sig ut ur situationen, slog henne och var ömsint om vartannat.
“Jag orkar inte mer”, sa Claudia.
Hur många av Claudias kunder stannade upp för att fråga sig om hennes situation? Hur många erbjöd hjälp?
Enligt poliser som dagligen arbetar med de här frågorna: i stort sett ingen.

Medierapporteringen efter att en känd tv-profil gripits för sexköp har satt fokus på torskens roll. Om hur män i alla samhällsskikt köper sex.

Inkomstkälla för ligorna

Ansvarsutkrävandet har ofta stannat vid en lätt smäll på handleden i form av böter och strafföreläggande.
För DN berättade kriminalinspektör Simon Häggström tidigare om en ertappad chefsåklagare som med både vädjanden och hot försökte få honom att se mellan fingrarna på sexköpet. Om dubbelmoralen i grunden.

“Detta är en grupp som många gånger inte ens skulle snatta en kexchoklad från Ica, men som inte har några problem med att ha sex med en gråtande rumänska.”
En kvinnosyn som i sin tur drabbar samhället i stort. Sexhandeln är en av de stora inkomstkällorna för den organiserade brottsligheten.
De senaste dagarna har riksdagspartierna meddelat ett skifte: Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna sällar sig till Vänsterpartiets hållning och vill ändra straffet för sexköp till fängelse. Polisens utredningsresurser utökas.
Arif dömdes i april till tre månaders fängelse för koppleri. Claudia har lämnat landet.

Torskarna som uppsökte “Nicole, 22”, sitter mitt ibland oss i försommarsolens sken.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.