Kroppsbyggaren Micke hamnade i respirator – tappade 30 kilo

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Micael Sköldqvist, 58, var i sitt livs form och styrketränade nästan varje dag.

Så insjuknade han i covid-19 och vårdades i respirator i över fem veckor. Nu har han tappat över 30 kilo och kan inte längre gå.

– Att han var i så bra form har räddat hans liv, säger hans hustru Anna Nestius Sköldqvist.

I påskas blev familjen Sköldqvist från Saltsjö-Boo sjuka, i vad de snabbt misstänkte var covid-19. Micael Sköldqvist, 58, fick först feber och hosta. Han blev snabbt sämre och bara några dagar senare hade han stora andningssvårigheter. Enligt hustrun Anna Nestius Sköldqvist, 47, kontaktade de sjukvården och han fördes till intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset – och inte ens 24 timmar senare fattades beslutet om att han skulle placeras i respirator.

Då började en flera veckors lång mardröm.

Anna Nestius Sköldqvist berättar att maken fick tillbringa över fem veckor i respirator – samtidigt som varken hon eller barnen kunde vaka vid hans sida.

– I normala fall hade man suttit vid hans sida och varit där varenda dag. Nu var den enda kontakten med sjukhuset det dagliga samtalet från IVA-läkarna. Vi har levt timme för timme, det har varit fruktansvärt, säger hon.

Micael Sköldqvist, 58, styrketränade nästan varje dag och var i toppform innan han drabbades av coronaviruset.
Foto: PRIVAT
Micael Sköldqvist, 58, styrketränade nästan varje dag och var i toppform innan han drabbades av coronaviruset.
Foto: PRIVAT
Micael har tappat nästan 30 kilo. Här tillsammans med barnen Indra och Carl.

Kan inte längre gå själv

Innan Micael Sköldqvist insjuknade var han i sitt livs form och han styrketränade nästan varje dag i veckan. Nu har han tappat över 30 kilo, kan inte längre gå själv och hans hår har på bara sex veckor blivit grått.

– Han ser ut som sin pappa som är 80 år nu. Han har blivit så mager och är bara skinn och ben. Han blev väldigt chockad när han fick se sig själv igen. Tänk bara, om någon ryckt bort nästan sex veckor av ens liv?

Men Anna säger att enligt läkarna var det Micaels goda form som räddade hans liv.

– Hade han inte varit i så bra form vet man inte hur det hade gått. Jag har fått höra att han var en av de patienter som legat längst som haft snabbast återhämtning. Personalen var imponerad över hans kämparvilja och han fick stående ovationer när han blev utrullad från intensiven, säger hon.

– Han har varit oerhört sjuk. Han har bland annat fått njursvikt, leverproblem, gulsot, körtelfeber, blodförgiftning. Alla hans inre organ höll på att svikta. Han tillhörde inte någon riskgrupp utan han hade bara lite högt blodtryck. Så varför just han blev så sjuk vet man inte.

Foto: PRIVAT
Micael och hans fru Anna.

Fick lämna IVA – före födelsedagen

Anna Nestius Sköldqvist säger att hon blir arg när hon ser hur folk samlas i solen på uteserveringar och när personer bryter mot rekommendationerna.

– Jag blir helt galen på det. Så fort solen skiner är det som att folk glömmer bort att det pågår en pandemi. Det är som att de tror att det bara är riskgrupper som blir sjuka. Jag saknar ord för hur respektlöst det är.

I onsdags förra veckan, dagen före sin födelsedag, fick Micael Sköldqvist lämna intensivvårdsavdelningen och flytta till en avdelning för eftervård. Anna har varit kritisk mot att avdelningen bland annat haft trasiga larmknappar och hon tycker att man brustit i renlighet.

Men framförallt känner familjen stor glädje för att Micael är på bättringsvägen.

– Vi kunde äntligen andas ut och nu har jag börjat tänka på när han får komma hem – istället för om han får komma hem.

Foto: PRIVAT
Micael har fått lämna intensivvårdsavdelningen.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE