Bjärsmyr: Toivonen ska inte heller komma undan

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. IFK Göteborg vann cupfinalen.

I dag möts Blåvitt och Malmö FF på Gamla Ullevi igen.

– Ola snackade innan, men jag har hyfsad plusstatistik på honom, säger Mattias Bjärsmyr.

Det är dagen efter dagen efter cupsegern i Göteborg. Solen skiner på Kamratgården, och Blåvitt har precis tränat inför veckans andra möte med finalmotståndaren Malmö FF, nu i allsvenskan.

Sportbladet slår sig ner med tränaren Poya Asbaghi följt av mittbacken Mattias Bjärsmyr, och Poya tar opåkallat upp en sekvens från finalmatchen som rör just mittbacken Bjärsmyr.

– Det var ett domslut efter 20 minuter när jag hörde ”Bjärs och Jakob (Johansson) påtalade domaren på ett sätt som jag inte hört tidigare. Jag vände mig till Ferran (Sibila, assisterande) och sa: ”Jag har väntat 2 1/2 år på att vi ska ha den här rutinen, att vi tar för oss i matcherna”.

– Det tycker jag Jakob och ”Bjärs” gjorde inte bara spelmässigt, utan med sin pondus, säger Poya Asbaghi, 35.

Vad sa de?

– Inte något dåligt, det var mer jargongen att vi tar inte all skit här heller.

Lite ”Sebastian Larsson som femte domaren”-attityden?

– En bråkdel av det, säger Poya med ett leende.

”Vi stod upp för varandra”

Mattias Bjärsmyr, 34, minns inte den exakta situationen, men förstår vad tränare Asbaghi menar.

– Jag kände att vi stod upp i den här matchen. Jag tror det var Ola Toivonen som bråkade med Tobias Sana, och Sana stod upp. Och vi stod upp för varandra, säger Bjärsmyr och utvecklar:

– Det är sådant som ska finnas hela tiden. Sedan om det inte funnits tidigare vet jag inte, eftersom jag inte har varit här så länge, men det ska finnas. Utifrån det kan du sedan göra bra resultat och vinna saker.

Efter 2–1-segern pikade Bjärsmyr MFF-spelaren och den förre lagkamraten Sören Rieks med ett citat i direktsänd tv:

– Det är gött att jag har vunnit fler tiltar på en och en halv månad i Blåvitt än Rieks gjort på tre år i Malmö, sa Bjärsmyr i C More.

”Gillar Sören som person”

Nu utvecklar han:

– Jag gillar Sören som person, vi kom bra överrens när han var här. Men det är trots allt ett faktum att så är det. Jag har för mig att han sagt att han skulle vinna titlar när han gick till Malmö? Det har han inte gjort. Om ingen annan säger det, så säger jag det, säger Mattias Bjärsmyr.

Mittbacken påpekar att han lika gärna kunde nämnt någon annan än ex-IFK:aren Rieks.

– Jag kan ta Ola (Toivonen). Ola ska inte heller komma undan (skratt). Han gick runt och snackade innan matchen att han mindes hur han sprungit runt mig tidigare eller vad det nu var han sa.

– Men om jag minns rätt så var han i Öis då och de var inget vidare. Sedan var han i Malmö, men Malmö var inte alls det topplag de är nu. Så jag tror att jag har hyfsad plusstatistik på Ola, säger Mattias Bjärsmyr och tillägger:

– Det är bättre att prata efteråt än innan.

”En bra polare, men…”

Idag väntar nästa drabbning med Ola Toivonens Malmö FF på Gamla Ullevi.

– Ola är en jävligt bra spelare, det är inget snack om det. Och en bra polare. Men jag vet Olas styrkor. Han droppar ner och sätter bollen på en touch in bakom eller upp på forward. Ligger man tätt på honom försvinner rätt mycket av det. Då har man mycket vunnet mot en såpass bra spelare.

– Sedan att de valde att kasta långa inkast, och han skulle springa höger-vänster när de låg under, det var ganska tacksamt för oss. Då kunde Kiese Thelin vinna den duellen, men vad hände sedan? Det är det som är viktigt. Vill de köra så, då är vi beredda att tampas med det, säger Bjärsmyr.

Poya Asbaghi tror inte att Malmö FF:s revanschlusta kommer vara större än IFK Göteborgs vilja att vinna igen.

– Vi är hungriga på att ta med oss vinnarkänslan vi har byggt upp i cupen in i allsvenskan. Vi har en bra känsla inför att möta Malmö. Vi har legat under, vi har vänt och vi har vunnit så vi har ett mentalt övertag och en mental ingång i den här matchen.

”Vore att slå i spiken hårt”

Du känner att ni har ett mentalt övertag?

– Ja. Hade Malmö vunnit cupfinalen hade de haft ett mentalt övertag. Den som vinner finalen får ett mentalt övertag. Det går inte att komma ifrån. Men när matchen sedan börjar då är det den matchen som gäller, säger Poya Asbaghi.

När Sportbladet lämnar Kamratgården efter intervjuerna så skickar motståndaranalytikern och tidigare tränaren Alf Westerberg med ett svar på frågan om det blir en andra seger mot Malmö FF på samma vecka?

– Det vore att slå i spiken hårt, säger Alf Westerberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.