Salming: ”Kändes som att jag skulle dö”

Hockeylegendaren drabbad av coronasymtom

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Börje Salming har gått en kamp mot svåra coronasymtom.

Den nyblivna 69-åringen drabbades av andnöd och fördes till sjukhus med ambulans.

– Det kändes som att jag skulle dö, berättar han för nhl.com.

Han vet inte om det var covid-19, hockeyhjälten testades aldrig för det. Men symtomen var de samma.

Det var i början mars månad som Börje Salming drabbades. För nhl.com talar han nu ut om sjukdomstiden och känslorna som skakade om honom.

– Det var skrämmande. Jag hade problem med att andas. Ibland kunde jag inte ens andas. Jag skakade och skakade. Det var hemskt, säger han till sajten som beskriver hur Salming tar en paus under samtalet innan han fortsätter.

– Det kändes som att jag skulle dö, säger han och fortsätter:

– Jag trodde att jag skulle göra det. Det var så illa det var. Jag kan inte riktigt beskriva det. Jag var så sjuk. Jag tänkte verkligen att det kunde vara slutet.

Fördes till sjukhus med ambulans

NHL-legendaren fördes till sjukhus i ambulans. Där stannade han för vård under ett dygn innan han återvände till sin bostad i Stockholm där han satte sig själv i karantän.

Börje Salming.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börje Salming.

Han är inte helt återställd, men mår mycket bättre, skriver nhl.com. Under fredagen fyllde han 69 år.

– Det jag just har gått igenom ger dig perspektiv. Du uppskattar att du bara kan vara med och fira. Jag är glad att jag fortfarande är här och hjälper till på det sätt jag kan, säger han.

”Fick aldrig veta om jag hade det”

Om det var covid-19 eller inte som den uppskattade hockeystjärnan drabbats av eller inte är oklart.

– Jag fick aldrig veta om jag hade det (coronaviruset) eller inte. Vid den tiden hade det inte riktigt tagit tag om Sverige än som det har gjort senare. Det var lite innan det. Vad det än var så såg jag till att stanna hemma, ta hand om mig själv och gör vad som krävs för att försöka bli bättre, säger han.

Salming spelade 16 säsonger med Toronto Maple Leafs (1973-89) innan han avslutade sin NHL-karriär med Detroit Red Wings (1989-90).


PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN