Flera tjejer blev sexuellt uthängda på Snapchat

avLeonora Toplica

Flera tjejer har hängts ut på ett Snapchat-konto med namnet ”Julia”. Personen bakom kontot publicerade nakenbilder och sexuella videoklipp på tjejer utan deras vetskap. Vicktoria är en utav dom drabbade.

– Jag kände mig så äcklig och skämdes så mycket, säger hon.

Ett Snapchat-konto som använt namnet ”Julia” ska ha tagit emot videoklipp på nakna tjejer för att sedan hänga ut dom på sin offentliga ”story” i appen. Kontoinnehavaren ska också ha fått betalt via Swish för att skicka vissa klipp.

En av dem som drabbats är Vicktoria, som Aftonbladet varit i kontakt med. Hon lade ut en varning för kontot i ”Pink room”, en stor tjejgrupp på Facebook. Resultatet blev att över 1000 tjejer anmälde ”Julias” konto, som nu är borttaget.

– Det kändes helt fantastiskt, jag grät av lättnad. Att känna sånt stöd i en situation som denna gjorde allting så mycket lättare, säger hon.

En killkompis skrev till Vicktoria att det låg ute videor på henne på ett Snapchat-konto.
– Jag kollade upp det och insåg att det stämde. Jag var helt förkrossad när detta hände, låg i sängen med ren panik, säger hon.

1 av 5 | Foto: Privat
Vicktorias anmälan.

Vill varna andra

Vicktoria fick tag på numret till ”Julia”, vilket var numret hennes följare Swishade till. Det visade sig att numret gick till en 16-årig pojke som bor norr om Stockholm.

– Jag ringer honom men får inget bra svar mer än att han påstår sig veta absolut ingenting om detta eller varför hans nummer är utgivet, säger hon.

Nu vill Vicktoria varna andra tjejer att inte skicka nakenbilder på sig själva på Snapchat eller någon annanstans, då man inte vet vart bilderna hamnar och om dem kommer att spridas.

– Jag vet att det är fler än jag där ute och jag hoppas att det är fler som vågar tala då detta är fel. Det är ingen som har rätt att sprida någons bilder eller videor så det måste vi sätta ett stopp för, säger hon.

Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt It-brottscentrum, berättar att det här specifika fallet är ganska ovanligt men att det ändå kan anses vara hämndporr på ett mer avancerat sätt.
– Man gör det helt enkelt för hämnd, för att få den andra att må så dåligt som möjligt, säger han.

Han berättar att brottet hämndporr förkommer allt oftare och att man har sett en ökning. Men att cirka 50 procent av fallen läggs ned då man har för lite bevisning att gå på.

– Plattformar för att utforma brotten blir större och polisens jobb försvåras då det inte finns någon bevisning sparad hos de externa aktörerna. Man behöver säger han.

I det här fallet fanns det ett Swish-nummer kopplat till kontot som följare kunde Swisha till för att få tillgång till klippen. Skulle det underlätta en utredning?

– Ja, absolut. Den som tecknar bankkontot till vilken telefonen är kopplat får stå till svars för varför det här sker, säger Jan Olsson.

Jan Olsson uppmanar alla drabbade att ta skärmdumpar på material som finns och anmäla det i så tidigt skede som möjligt medan bevisningen fortfarande finns kvar.

I nuläget vet Vicktoria fortfarande inte vem som låg bakom kontot, men hon berättar att personen hann starta andra konton med samma syfte innan ”Julia” blev borttaget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Snapchat

Swish