JK Rowling anklagas för transfobi

Kritiken: ”Finns inte någon ursäkt för det”

Av: Rasmus Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

JK Rowling är i blåsväder.

”Harry Potter”-författaren anklagas för transfobi efter ett uttalande på Twitter.

”Jag tycker inte att det är hatiskt att skriva så”, skriver hon.

Det är efter en rad inlägg på Twitter som JK Rowling, 54, anklagas för transfobi. Allting startade när hon valde att kommentera en artikel om jämställdhet före coronaviruset.

Rubriken på artikeln löd: ”Att skapa en mer jämlik värld efter covid-19 för personer som menstruerar.”

”’Människor som menstruerar’. Jag är säker på att det finns ett ord för det. Hjälp mig här”, skriver Rowling ironiskt och exemplifierade med engelska felstavningar av ordet women.

”Tycker inte att det är hatiskt att skriva så”

Flera tusen har kommenterar inlägget och kallar tweeten för transfobisk och respektlös. Twitter-följarna påpekar att det finns transpersoner och icke-binära som också menstruerar.

”Jag ställer mig bakom er om ni skulle bli diskriminerade för att ni är trans. Samtidigt har mitt liv präglats av att vara kvinna. Jag tycker inte att det är hatiskt att skriva så”, skriver författaren.

”Snedvrider fakta om transpersoner och att det 2020 inte finns någon ursäkt för det”

I ett senare inlägg utvecklar hon sina tankar kring kön.

”Jag känner och älskar transpersoner men att radera betydelsen av kön förhindrar möjligheten för många människor att på ett meningsfullt sätt tala om sina liv”, skriver hon.

Det är inte första gången JK Rowling hamnar i blåsväder för liknande uttalanden.
Foto: Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte första gången JK Rowling hamnar i blåsväder för liknande uttalanden.

Senare har den amerikanska hbtq-organisationen GLAAD kommenterat författarens inlägg.

”Rowling lierade sig med en ideologi som medvetet snedvrider fakta om transpersoner och att det 2020 inte finns någon ursäkt för det”, skriver de.

Inte första gången

Det är inte första gången författaren får kritik för liknande uttalanden. Förra året fick hon motta en kritikstorm efter att hon tog ställning och försvarade forskaren Maya Forstater som uttryckte sig transfobiskt.

”Klä dig precis hur du vill. Kalla dig själv vad du vill. Ligg med vilken medgivande vuxen du vill. Lev ditt liv som du vill. Men att sparka kvinnor från sitt jobb för att de konstaterar att kön existerar?”, skrev Rowling.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN