Fler lärare jobbar efter pensionsåldern

avTT

Foto: Anders Wiklund/TT
Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas riksförbund och hon är positiv till att fler pensionerade lärare återanställs. Arkivbild.

Allt fler yrkesverksamma lärare i svenska skolor har passerat pensionsåldern rapporterar Dagens Nyheter. Företrädare för facken är positiva till utvecklingen.

– Den som har överlevt ett helt yrkesliv i skolan har så klart många kvalifikationer med sig i bagaget, och en rutin som är bra för att skapa trygghet och stabilitet i skolan, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till tidningen.

Förra året arbetade 3 333 lärare som var 65 år eller äldre i den kommunala skolan, det är dubbelt så många som för åtta år sedan. Siffrorna ökar stadigt, samtidigt som andelen behöriga lärare i grundskolan minskar, skriver DN.

– Det är också den viktigaste fördelen med det här, att eleverna får möta äldre lärare som har behörighet och erfarenhet, säger Fahlén.

Hon får medhåll av Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledare, som säger till tidningen att han inte ser några nackdelar i nuläget. Han anser att om man är behörig så är man en tillgång, oavsett ålder.