EU-ledarna är överens om brexit – senast 22 maj

Brexit skjuts upp minst tre veckor

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Theresa May vill lämna EU senast 30 juni.

De europeiska ledarna godkänner förlängningen men kräver tidigare brexit eftersom britterna inte röstar i EU-valet.

Det blir senast 22 maj – före EU-valet.

Årets första EU-toppmöte i Bryssel har präglats av brexit.

Brittiska premiärministern Theresa May har varit på plats och diskuterat hur lång extra tid Storbritannien får på sig att lämna EU.

Hon vill ha sista juni som sista dag, men EU-ledarna är av en annan åsikt.

1 av 4 | Foto: Sean Gallup / Getty Images Europe
Löfven och Juncker.

Sent möte

Sent på kvällen meddelade Donald Tusk att stats- och regeringscheferna enats om ett svar på Theresa Mays önskan om förlängning.

Om Storbritanniens parlament godkänner utträdesavtalet nästa vecka kommer landet att lämna EU på ordnat sätt den 22 maj.

Om Storbritannien inte stöder det kommer man att lämna den 12 april, meddelades på en pressträff strax innan midnatt.

– Vi hoppas att utträdesavtalet ska accepteras av underhuset, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på presskonferensen.

Efter midnatt höll Theresa May en egen pressträff.

– Vad beslutet i dag understryker är vikten av att parlamentet nästa vecka godkänner utträdesavtalet så att vi kan lämna EU på ett ordnat sätt. Jag kommer i morgon att återvända till London för att arbeta för ett godkännande, säger May i Bryssel.

Problemet är EU-valet, som hålls mellan 23 och 26 maj i medlemsländerna, som britterna inte planerar att rösta i. I S verige är valdagen 26 maj.

Under en 90 minuter lång frågestund förklarade May sin plan för de andra europeiska stats- och regeringscheferna innan hon tvingades lämna rummet.

Theresa May ska ha frågats ut i ett respektfullt men tufft samtal, skriver norska nyhetsbyrån NTB.

Därefter fick hon lämna rummet så att de andra ledarna kunde fortsätta diskussionen utan henne – ett samtal som varade i åtta timmar.

”Hade inga svar”

Theresa May uppges inte ha gett EU-ledarna några bra svar på vad som händer om hon inte får igenom en tredje omröstning.

– Hon gav inte ens klarhet i om hon organiserar en omröstning. Frågade tre gånger vad hon skulle göra om hon förlorade omröstningen men det kunde hon inte svara på. Det var hemskt, säger en källa för The Guardian.

Publicerad:

LÄS VIDARE