Nya löften bäddar för von der Leyen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.

NYHETER

EU-politikernas sommarlov står på spel när EU-parlamentet ska rösta om Ursula von der Leyen som ny bas i Bryssel.

Nya löften från tyskan bäddar för ett ja i omröstningen i Strasbourg.

Ovissheten har annars varit stor inför tisdagens debatt och omröstning.

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen kan fortfarande i princip bara räkna in rösterna från den egna partigruppen – kristdemokratiskt konservativa EPP, med svenska M och KD – som givna i jakten på en majoritet.

Såväl socialdemokratiska S&D som liberala RE har krävt svar och besked på allehanda frågor för att klartecken ska kunna ges.

– Vi ställde krav på klimatpolitiken. Vi ställde krav på sysselsättningspolitiken. Vi ställde krav på mer jämlikhet och jämställdhet, sade svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) efter att ha träffat von der Leyen i onsdags.

Klimat och asyl

Några av svaren har kommit brevledes och tyder på att von der Leyen siktar på att få S&D och RE att göra tummen upp.

Bland annat uppges tyskan nu gå med på att jobba för sänkta koldioxidutsläpp med 55 procent till 2030, i stället för 50 procent som hon lovade i förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ursula von der Leyen säger sig även stödja tanken på en minimilön för alla, "full flexibilitet" inom EU:s budgetregler och en årlig genomgång av rättsstatsläget i medlemsländerna. Enligt von der Leyen behövs också en "ny inställning för att dela bördorna" i EU:s asylpolitik.

Dessutom säger hon sig vara för att EU-parlamentet skulle få rätt att ta initiativ till ny lagstiftning.

"I vår riktning"

På svenske Fredrick Federley (C), vice ordförande i RE-gruppen, låter det som att ett ja till tyskan nu är på väg.

– Vi har fått svar i vår riktning på de frågor vi hade, säger Federley, även om gruppen fortfarande helst vill se en tydlig skrivning kring vilken roll danska Margrethe Vestager ska spela i kommande kommission.

Samtidigt konstaterar han att de tveksamma inte kan ställa krav på hur mycket liberal eller socialdemokratisk politik som helst av von der Leyen.

– Man måste komma ihåg att det är en EPP-kandidat och då får man en del skit med i bägaren, säger Federley till TT.

Kan skjutas upp

Tyskan har redan tidigare fått nej från den miljöpartistiska partigruppen De gröna/EFA och vänstergruppen GUE/NGL.

Nej väntar sannolikt även från ytterhögerns partigrupp ID, medan EU-skeptiskt konservativa ECR – där bland andra SD ingår – är mer splittrat mellan för och emot.

Om von der Leyen röstas ned måste EU:s stats- och regeringschefer kallas in till ett nytt toppmöte och lämna ett nytt förslag till EU-parlamentet, inom en månad.

Ytterligare ett alternativ är att helt enkelt skjuta upp tisdagens omröstning till i september för att ge både von der Leyen och parlamentet mer tid på sig.

Oavsett hur det går meddelar hon i alla fall själv via Twitter att hon nu lämnar sin post som försvarsminister i Tyskland.

Publicerad:

LÄS VIDARE