Dömdes för dråp på sjuk hustru – överklagar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mannen dömdes i Ångermanlands tingsrätt till fängelse i 1,5 år för dråp på sin svårt sjuka fru. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mannen dömdes i Ångermanlands tingsrätt till fängelse i 1,5 år för dråp på sin svårt sjuka fru. Arkivbild.

Mannen gav sin sjuka fru som önskade ett avslut på sitt liv en dödlig dos morfin. Ångermanlands tingsrätt dömde mannen till fängelse i 1,5 år för dråp – en dom som nu överklagas till Hovrätten för nedre Norrland.

– Vi anser att han ska frikännas, det här är att bedöma som medhjälp till självmord, säger mannens advokat Thomas Bodström till TT.

Mannen, som är i 60-årsåldern, har erkänt sakomständigheterna men nekar till brott. Kvinnan hade varit sjuk i flera år och hade själv uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv. Samma kväll som mannen gav sprutan med den dödliga dosen, i mars 2019, spelade hon in ett avskedstal och genomförde sedan ett misslyckat självmordsförsök. Det var efter detta som mannen ska ha injicerat morfinet.

Tingsrätten ansåg att mannens agerande var så pass självständigt och aktivt att det inte kunde bedömas som medhjälp till självmord. Samtycke kan aldrig innebära att man går fri från ansvar vid uppsåtligt dödande, skrev rätten i domen.

Thomas Bodström kommer i hovrätten åberopa ett rättsfall i Högsta domstolen från 1996, där en kvinna som gav tabletter till sin dotter som sedan dog frikändes.

– Den domen har tingsrätten helt ignorerat, det anser jag att man inte kan göra. Det fallet har sådana likheter med detta att han bör bli frikänd.

Tingsrätten har också, enligt Bodström, misslyckats att se händelsen som ett sammanhängande förlopp.

– Det har HD beslutat att man ska göra. Ser man hela händelseförloppet här är det ingen tvekan om att det är ett självmord och att han ska frikännas.

Frias inte mannen i hovrätten kommer domen även att överklagas till Högsta domstolen, säger Thomas Bodström.

Publicerad:

LÄS VIDARE