”Jag vill bara ställa mig upp och skrika”

Stefan Holm om domen: ”Sluta fuska för i helvete!”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ryssland stängs av från de stora idrottsmästerskapen i fyra år.

Nu tror IOK-representanten Stefan Holm att domen kommer slå bredare än förra gången och därmed bland annat porta Ryssland även från tävlingar som världscupen i längdskidåkning.

– Det borde rimligtvis bli neutral flagg även där, säger Holm.

”Ska vi prata Ryssland nu?”, är Stefan Holms första ord. De levereras med en avmätt stämma och det är uppenbart att den tidigare höjdhopparen är lika van som urless på ämnet.

Först att behöva förhålla sig det som aktiv och sedan att tvingas konfrontera det som medlem i Internationella olympiska kommitténs aktivas råd.

– Det var ett ganska väntat beslut att de skulle stängas av nu. Jag tror också att det är ett ganska bra beslut i slutändan eftersom de måste göra något ordentligt. Det har varit så mycket Ryssland och doping att det legat som ett moln över idrottsvärlden i så många år, säger Holm om den senaste domen.

Stefan Holm har valt att avgå ur IOK:s Aktivas råd efter kritik om korruption.
Foto: STINA STJERNKVIST / POOL
Stefan Holm har valt att avgå ur IOK:s Aktivas råd efter kritik om korruption.

”Isinbajeva har höjt sin röst”

Stefan Holm säger att han samtidigt är positiv till att domen öppnar för enskilda ryska idrottare att tävla under neutral flagg. Som exempel tar Holm upp höjdhopparen Mariya Lasitskene som varit öppet kritisk mot Ryssland i dopningsfrågan och tennisspelare som varken lever eller tränar i sitt hemland.

– De borde också få tävla under neutral flagg. Så jag tycker att det är den bästa kompromissen.

Ryssland har 21 dagar på sig att överklaga domen till Idrottens skiljedomstol (Cas), något Holm säger att han förväntar sig ska hända. Trots det räknar den tidigare höjdhopparen med att den ryska flaggan inte kommer synas under OS i Tokyo nästa sommar.

Genom sitt medlemskap i de aktivas kommitté har svensken också själv fått insyn i hela utredningsprocessen.

– Dels har vi representanter som även sitter i Wadas aktivas kommittén och vi har även haft telefonmöten med Wada där vi fått information och kunnat ställa frågor. Jag tror vi alla är ganska överens om att vi håller med Wada, men vi har ju Jelena Isinbajeva bland oss och hon kanske inte håller med i allt Wada tycker och tänker.

Foto: Nataliya Vasilyeva / TT NYHETSBYRÅN
Isinbajeva.

Har hon höjt sin röst under era samtal?

– Ganska mycket, och det ska hon göra också. Samtidigt förstår hon ju själv problematiken så klart. Hon har upplevt det här som aktiv och missade ju även OS i Rio där hon inte fick chansen att tävla som neutral aktiv. Så hon är ganska tuff mot den behandlingen men jag tycker ändå att det är en ganska bra lösning. Men sedan sätter det ju mycket press på de enskilda förbundet att gå igenom alla ansökningar på ett seriöst sätt.

”Sluta fuska för i helvete”

Måndagens dom ger också de enskilda idrottsförbunden rätt att bestämma hur de ser på ryskt deltagande i mindre tävlingar. Stefan Holm tar som exempel hur ryska friidrottare redan sedan tidigare tvingats tävla under neutral flagg samtidigt som ryska skidåkare kunnat åka världscuptävlingar i sin nations färger.

– Men jag tror att förbunden kommer rätta sig efter den här Wada-rekommendationen och det borde rimligtvis därför bli neutrala aktiva i de flesta sporterna. Men det är förbunden själva som har det slutgiltiga beslutet.

Tror du att vi får se den ryska flaggan under i världscupen i längdskidor framöver?

– Rimligtvis borde det bli under neutral flagg men jag vet inte exakt hur längdskidåkningen resonerar. Det är egentligen bara friidrotten som gått hela vägen tidigare, men det hörde också ihop med att McLaren-rapporten (som avslöjade den ryska dopningsskandalen) bara berörde friidrotten till en början.

Till sist, hur trött är du på de här samtalen om Ryssland och dopning?

– Jag är fruktansvärt trött på att prata rysk dopning, men jag förstår ju att ni ringer till mig eftersom jag sitter i den positionen jag gör i IOK fram tills Tokyo. Men man vill någonstans bara ställa sig upp och skrika ”Sluta fuska för i helvete så vi kan gå vidare i livet allihop”. Jag tror inte det hjälper men det är den känslan jag har.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE