ÅSIKT

Rätta hudfärgen på en sjöjungfru

Disneys val upprör

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Rebecca Cabage/TT
Skådespelaren och artisten Halle Bailey ska spela sjöjungfrun Ariel.

”Disneys nya Ariel väcker starka reaktioner”, rapporterar Kulturnytt i P1.
I den nya spelfilmsversionen av ”Den lilla sjöjungfrun” ska skådespelaren och artisten Halle Bailey spela sjöjungfrun Ariel. Det har fått diskussionen att gå varm i sociala medier, eftersom Bailey inte är vit.

– Det är hela spektrat från folk som säger ”Jag växte upp med en vit, rödhårig Ariel, det är det som är originalet” till de som är trötta på ”PK-kulturen”, säger filmkritikern Daniel S Ogalde till Kulturnytt i P1.
En del av kritiken handlar om att sagan från början är dansk, och att H.C. Andersen som skrev den då ”rimligtvis” bör ha föreställt sig en vit sjöjungfru. Det handlar om en ”historieomskrivning”.
Personligen kan jag inte tänka mig ett mer pinsamt ämne för en diskussion. Vilken är egentligen den rätta hudfärgen på en mytologisk havsvarelse? Grön? Blå?

Alexander Karim som Vanheden

Men okej, låt oss ta den.

Samma bölande diskussion blossade upp när exempelvis Michael B Jordan spelade Flamman i ”Fantastic four” och när Alexander Karim fick rollen som Vanheden i ”Jönssonligan”.

Män grät även i sociala medier över att de fick sin barndom förstörd (liksom i efterhand) när vi fick en Ghostbusters-film med kvinnliga skådespelare.

Det blev ett jävla liv om ”feministpropaganda” när skådespelaren Daisy Ridley tog plats som karaktären Rey i ”Star Wars: The Force Awakens”.

Blottar de fulaste sidorna

Det här tjafset blottar de fulaste sidorna av ett samhälle. Rasism. Sexism.
Den kritvita filmindustrin i Hollywood har i åratal tillsatt vita skådisar för att spela allt från araber till asiater.

Men insikten att fler ska kunna känna igen sig i filmutbudet börjar till och med landa i Hollywood. Att det är viktigare att nå barn ur olika etniska grupper än att värna blodtrycket hos rasister och bakåtsträvare.

Förändring kommer gradvis. Det är inte längre bara vita som får synas. Flickor och kvinnor får nya typer av roller.

En sjöjungfru, till hälften fisk, till hälften sjömanslockande siren, kan ha vilken hudfärg som helst.
Deal with it.

avPernilla Ericson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hollywood

Rasism