ZE är totalt orädd när han rappar om livet

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
ZE är både fullkomligt fängslande och förutsägbar på ”Mer än rap”.
Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
ZE är både fullkomligt fängslande och förutsägbar på ”Mer än rap”.

MUSIK

ALBUM På sitt tredje album visar ZE som vanligt upp sitt uppfinningsrika berättande.

Bortsett från de gånger han hamnar i hiphopens trötta stereotyper.


ZE
Mer än rap
Team Platina


HIPHOP Det finns ett nytt led av svensk ofiltrerad hiphop.

Längst fram står två unga rappare. 16-åriga Einár från Enskededalen skriver låtar om relationer, droger och vänner som gått bort. Hans storhit ”Katten i trakten” har streamats 20 miljoner gånger bara på Spotify.

ZE väjer inte heller för att vara ärlig. I intervjuer pratar han om tiden i fängelse och på LVU-hem. Tenstarapparen bestämde sig för att satsa på musiken när han avtjänade ett fängelsestraff.

Sedan dess har Jozef Wojciechowicz, som han egentligen heter, ständigt tänjt på musikbranschens snäva gränser. Han har till exempel släppt tre album på ett år, samtliga på eget skivbolag och helt utan marknadsföring.

I fjol var rapparen en av de mest streamade artisterna i Sverige och i samma veva tog han hem en Grammis för ”Årets artist”.

Succén beror till stor del på hans fyndiga texter.

”Rånar dig på klockan sen säger till dig vad klockan är”, rappar han i inledande ”Para e makt”. I ”Hyperiddare” är han den ”smalaste grabben, men fickan är fetast”.

24-åringen spottar ur sig orden i en rasande takt och i ”74 bars” blir han fullkomligt fängslande. Här finns dessutom en skicklig förmåga att sammanfläta beats och melodi. Låtarna på ”Mer än rap” sätter sig direkt.

ZE har tidigare kritiserats för att romantisera vapen och droger, men i intervjuer har rapparen sagt att han bara vill berätta om hur livet kan se ut.

Här är det dock annat som skaver.

ZE:s berättande går från fyndigt till förlegat varje gång han rappar om det motsatta könet.

Textraderna om kvinnor och sex blir ofta grova, grafiska och obehagliga, som i ”Para e makt”: ”Trycker under, jag rycker i håret/Den passar in, som nyckeln i hålet”.

Det är det mest finkänsliga exemplet jag kan hitta.

Men andra gånger blir han sårbar. ”Kexish” är en hudlös duett med Stockholmsartisten Adrijana som handlar om att ha hittat den stora kärleken.

Och ”Hyperiddare” är stundvis en gripande hyllning till alla de vänner som han förlorat. ”Folk blivit till minnen, jag saknar dem”, rappar han.

Då bryter ZE i stället hiphopens uråldriga stereotyper.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE