”Jag är rädd att de kommer låsa in mig”

New York Liberty vill inte släppa Zahui efter succén i WNBA

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Amanda Zahui satte galna 37 poäng i helgens WNBA-match.

Nu vill New York Liberty inte att hon ska lämna för EM-spel med landslaget. 

– Jag är rädd att de kommer att låsa in mig, säger stjärnan till Sportbladet. 

Amanda Zahui gör sin femte säsong i WNBA och fjärde i New York Liberty. Den här har gått bättre än någon annan. I söndags gjorde 25-åringen otroliga 37 poäng efter att bland annat ha satt 7 av 8 treor mot Los Angeles Sparks. 

– Mina guards hittade mig på ett sjukt sätt så all kredd till dem. Jag hade flyt, men jag har tränat på att skjuta snabbare och komma med fart så det var kul att se att träningen äntligen klickar. När jag sköt min femte trea och den studsade på ringen sprang vi alla bara tillbaka för man visste att det var en sådan dag då allt gick i. Vi bara skrattade för att det var så sjukt, säger Zahui när Sportbladet får en pratstund med henne innan avfärden till Spanien där landslaget just nu laddar upp inför EM.

”Är helt sjukt”

Zahui har både fått mer speltid och mer förtroende den här WNBA-säsongen än tidigare. Det har lyft henne.

– Det är helt sjukt att jag är inne på mitt femte år, men min roll är helt annorlunda än förut. Jag tillhör de äldre som har varit runt lite och jag startar och förväntas spela runt 30 minuter per match, ta returer, göra poäng och vara en X-Factor. Det är jättekul, säger hon.

”Ska ta mitt pass”

Succén har gjort att New York Liberty nu inte är jättesugna på att släppa Zahui för landslagsspel. Centern ansluter till resten av truppen i morgon och har sedan mindre än en vecka på sig att ladda upp inför EM-premiären mot Montenegro på torsdag.

– Min assisterande coach har frågat när flyget går, men jag vågar inte säga för jag är rädd att de kommer att låsa in mig. Vi har skojat om att de ska ta mitt pass så jag går runt med det för jag litar inte på dem. Vi har skojar runt, men det känns kul att det känns som att man inte bara är viktig som lagkamrat utan att de också vill att man ska vara med och spela.

Hur känns det för dig att lämna?

– Det känns jättebra, men lite bittersweet. Det suger att det är mitt i WNBA-säsongen, men jag ska få spela med mina tjejer för mitt land och jag är väldigt laddad för det.

Trots att Zahui tillhört Europatoppen i flera år och spelat i WNBA lika länge blir EM i Lettland och Serbien hennes första – och förväntningarna är höga.

– Jag tycker verkligen att det här är den bästa truppen som svensk basket har haft, utan att diskreditera någon annan. Målet är att komma topp sex, och medalj skulle ju vara helt osannolikt och sjukt kul, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE