Publicerad:
Uppdaterad:

Kort vila för VM-hjältarna: ”Inte optimalt”

”Vi ska hylla dem”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotbolls-VM i Frankrike är över.

Nu väntar en kort semester för de allsvenska stjärnorna innan damallsvenskan drar igång igen.

– Det är inte optimalt för spelarnas bästa, säger FC Rosengårds tränare Johan Eidevall.

Femton av bronsmedaljörerna i landslaget hör hemma i damallsvenskan.

Efter ett långt mästerskap som kulminerade med bronsmatchen i lördags väntar nu en kort, men välbehövlig, semester för spelarna innan serien drar igång igen.

”Inte optimalt”

Sex spelare från FC Rosengård deltog i VM i Frankrike, tre av dem tillhörde den svenska truppen (Nathalie Björn, Caroline Seger och Zecira Musovic).

– De får lite extra semester och är tillbaka i träning på tisdag. De får knappt en vecka på sig att träna innan vår match på söndag (mot Växjö hemma). Jag antar att alla (i ligan) får ungefär en vecka, sen ska de rätt in i en intensiv höstsäsong. Det är inte optimalt för spelarnas bästa, säger FC Rosengårds tränare Johan Eidevall.

Är det aktuellt att vila någon av spelarna?

– Det får vi se när vi får in dem i träning igen. Ingen av spelarna har något tydligt skadeproblem, men det är klart att det är en situation som vi behöver hantera. Vi är en av väldig få klubbar som sa att vi borde ha skjutit på omstarten och förlängt säsongen. Jag tror många klubbar hade haft nytta av lite mer tid för återhämtning. Det är viktigt om man vill vara en liga i världsklass med landslagsspelare.

1 av 4 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Lång säsong för Fischer

Linköpings FC är laget med flest svenska landslagsspelare (fem), i och med att tidigare Wolfsburg-proffset Nilla Fischer ansluter.

34-åringen har en vintersäsong i Bundesliga med tillhörande Champions League-spel bakom sig innan världsmästerskapet.

LFC:s klubbdirektör Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt medger att det är någonting de har i åtanke, men hon är inte oroad.

– Hon är ju en klok spelare så hon kommer att anpassa sig till träningsintensiteten när hon är igång. Hon vill köra igång som alla andra men känner sin kropp, säger Brehmer Hjertstedt.

Planerar hyllning

Linköpings VM-spelare ansluter precis som i Rosengårds fall på tisdag. I serieledande Kopparbergs/Göteborgs FC är det måndag som gäller.

– Vi utgår från att alla är friska och krya och har ingen tanke på att vila någon. Vi kommer spela det laget vi tror kommer vinna matcherna, säger Kopparbergs/Göteborgs tränare Marcus Lantz.

Både Rosengård och Linköping planerar att uppmärksamma sina VM-hjältar i samband med sina första hemmamatcher.

–Det ska vi göra. Vi möter Piteå hemma 28 juli och ska anordna någonting tillsammans med kommunen, men det är inte riktigt klart ännu. Kanske någon samling i stan och sedan tåga ut till arenan, säger Linköpings klubbdirektör Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt .

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: