Caster Semenya förlorade i skiljedomstol

avJonathan Nilsson, TT

I dag meddelade Idrottens skiljedomstol, Cas, domen i fallet som inte bara avgör löparstjärnan Caster Semenyas framtid – utan också väntas få stor betydelse för den kvinnliga idrotten.

Skiljedomstolen gick på förbundets linje och stoppar Caster Semenya.

Nu tvingas hon till medicinering om hon vill fortsätta karriären på 800 meter.

Ska kvinnor med extremt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron tvingas ta medicin och därmed bli sämre för att få fortsätta tävla?

Fallet Caster Semenya har väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Såväl FN-organ som forskare och andra idrottsstjärnor har uttalat sitt stöd till löparstjärnan och samtidigt riktat kritik mot Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

– Caster kämpar för något mer än bara löparbanor och friidrott – hon kämpar för kvinnor inom sport och inom samhället. Det respekterar jag henne för, säger friidrottskollegan Wayde van Niekerk om fallet.

I dag klockan 12 riktades världens blickar mot Lausanne i Schweiz där Cas har sitt huvudkontor.

Ojämlika villkor

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT
Caster Semenya vill inte medicinera för att sänka sina testosteronnivåer. Arkivbild.

Ena parten i målet är den sydafrikanska löparstjärnan Semenya, som slog igenom vid VM i Berlin 2009 och har dominerat 800-metersdistansen sedan dess.

Den andra parten är IAAF, som menar att hyperandrogena kvinnliga idrottare som Semenya får orättvisa fördelar mot konkurrenterna.

Förra brittiska löparstjärnan Paula Radcliffe har sagt att det vore "dödsstöten för damidrott" om Cas ger Semenya rätt.

"Naivt"

– Om den här regeln inte införs så kommer det att finnas människor där ute, managers eller nationella förbund, som aktivt kommer att leta upp tjejer med de här nivåerna och få dem att tävla i friidrott för att vinna. Det vore naivt att tro något annat, sade hon nyligen till The Times.

Frågan tog en ny vändning förra året då IAAF beslutade att införa nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för kvinnliga medeldistanslöpare (på distanser mellan 800 meter och 1 609 meter, en engelsk mil) – regler som skulle innebära att Caster Semenya måste sänka sina testosteronnivåer genom medicinering.

Semenya stoppas av Cas

Men i stället för att medicinera valde Semenya att överklaga beslutet till Cas.

IAAF beslutade först att de nya reglerna skulle införas i november förra året. Men sköt sedan på införandet för att invänta Cas beslut, som skulle ha kommit i mars men sköts upp en månad.

Semenya har själv varit förtegen om fallet men friidrottarens advokater berättade i ett uttalande om hur illa hon tagit vid sig av få sin kvinnlighet ifrågasatt.

"Semenya är en kvinna. Hon föddes som kvinna, är uppväxt som kvinna och har tävlat som kvinna hela livet och vill inte ta mediciner som förändrar den hon är och föddes som", skriver advokaterna.

Klockan 12 i dag kom domen. Skiljedomstolen gick på förbundets linje och fällde Caster Semenya. Beslutet gäller från 8 maj.

Nu tvingas hon till medicinering om hon vill fortsätta karriären på 800 meter. Enligt AP har Cas inte tagit beslut på 1500 meter, utan bara 800 meter.

Hon kommenterade själv beslutet genom en bild på Instagram med texten: ”Ibland är det bättre att reagera utan reaktion”.

ARTIKELN HANDLAR OM