Mejla

Zina Al-Dewany

Inte Zara Larssons fel att unga röstar höger

Feminister måste inte vara vänster

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET / 2826

Hellre Blondinbella än Kakan och Zara Larsson, lyder rubriken på Valerie Kyeyune Backströms senaste text i Expressen. Texten tar sikte på de kvinnor som byggt sin plattform på att vara feminister, för att sedan ingå samarbeten med företag som bryter mot mänskliga rättigheter eller uppmuntrar till skönhetsingrepp. Kakan, Zara Larsson och Linnea Claesson är några exempel.

Texten är ny men diskussionen är gammal - vem får egentligen kalla sig feminist? Så många som möjligt, tycker en del.

När blev det normbrytande för rika personer att köpa hemhjälp


Det påminner mig om när Isabella "Blondinbella" Löwengrip hyllades av Baaam, en plattform som riktar sig till just unga kvinnor. Löwengrip uppskattades för att hon ”vågar bryta normer och satsa på både karriär och livet som mamma”. Löwengrip skrev bland annat:

”En 26-årig kvinna som betalar för hemhjälp för att få mer tid till sina barn. Det är inte socialt accepterat. Det är en kamp att stänga ute vad andra tycker om det. (…) Ibland måste jag ta tuffa beslut men jag hoppas inspirera andra kvinnor att gå sin egen väg, hålla sitt huvud högt, vägra bli förminskade och aldrig ge upp sina drömmar."

Modet som Löwengrip uppvisade var alltså att hon valt att skilja sig och skaffa hemhjälp.


När blev det normbrytande för rika personer att köpa hemhjälp? För ekonomiskt oberoende svenska kvinnor att skilja sig? Ändå har Löwengrip gjort det enkelt för oss. I många år har hon lika självklart som hon kritiserat feminism varit tydlig politiskt: hon har alltid varit höger.

Men när de som Kyeyune Backström beskriver som ”vänsterprofiler” har instagramsidor som knappt skiljer sig från Löwengrips får en del kortslutning. Kritiker menar att de sålt ut sig och försvaret sträcker sig inte längre än till ”vadå, får inte kvinnor också tjäna pengar”. Som att sponsrade samarbeten vore något något de flesta av oss måste ta ställning till dagligen. Men här är anledningen till att feminister pratar förbi varandra.

För Kyeyune Backström och många andra är feminism och antirasism sådant som alltid varit typiska vänsterfrågor. Zara Larsson och Linnea Claesson har aldrig gjort anspråk på att vara chefsideologer för vänstern, men vänstern är så svältfödd på idoler, förebilder och ideologer att så fort en kändis säger sig rösta rött så omfamnas och hyllas de som om Karl Marx själv återuppstått.


Men lika självklart som att många av dagens unga tjejer kallar sig feminister är det att de absolut inte är vänster. I SVT:s senaste Valu tillfrågades 18-21 åringar hur de skulle rösta. Vänsterpartiet fick 4 procent och Socialdemokraterna 16 procent.

Det är illavarslande, men det är varken Zara Larssons eller Kakans fel.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.