”Kanske är Biebers tid som popstjärna över”

Natasha Azarmi recenserar Bieber på Summerburst

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Justin Bieber på Summerburst i Stockholm.

När en av världens största popstjärnor tar sin ”Purpose World Tour” till Sverige och Summerburst blir det tydligt.

Justin Bieber har tröttnat på att vara popstjärna.

Vi börjar med att blicka framåt 90 minuter. Justin Bieber har klivit av Summerbursts största scen och fansen väntar ivrigt i hopp om att få en skymt av sin idol. Bieber har nått den rang av popstjärnestatus där hans blotta närvaro skapar kalabalik. Kanske har den insikten nu även nått honom själv.
90 minuter tidigare går popstjärnan upp på scen, drygt tio minuter tidigare än väntat. Stora delar av den förvånade publiken springer genom störtregnet och fram till scenen. Justin Bieber har nu hela Summerburst vid sina fötter.

Men vad är framgång utan lycka?

Bieber ser uttråkad ut, energin har runnit ur honom och mer än något skulle han nog vilja ha den här lördagen ledigt. Han hoppar lite, då och då slänger han armarna i luften. Ibland avbryter han mitt i ett danssteg, som att likgiltigheten inte gör det värt att fortsätta. Varje gång det händer åker händerna återigen in i fickorna och han börjar promenera fram och tillbaka på den stora scenen.

Och sången?

75 procent av tiden existerar den inte. Åtminstone inte liveversionen av den. Hitlåtar som ”What do you mean” och “Sorry”, låtar som har potential att om några år nå kultstatus, tappar all gnista när de spelas upp i studioversion.

”Verkar ha tröttnat”

Justin Bieber förklarar att han döpte sin omfattande världsturné till ”Purpose World Tour” för att påminna sina fans om att de alla har ett syfte. Det finns en större mening till varför de befinner sig på denna jord. Han ber varje person i publikhavet att vända sig till grannen bredvid och säga ”You have a purpose”.
Ikväll ger Bieber intrycket av att han har tröttnat på sitt eget ”purpose”. Kanske har jobbet som underhållande popstjärna vars främsta syfte är att sälja plattor som smör börjat förlora sin charm.

Men där det finns dalar finns det också toppar. Dessa sker när Bieber inte behöver vara ett dansande popsnöre. Vid två enstaka tillfällen får han stå ensam på scen med röst och gitarr som enda medel. Han blundar och börjar sjunga på Major Lazer-samarbetet ”Cold Water”. Han fortsätter blunda och går över till “Love yourself”. På scen står inte längre en popstjärna, utan en sångare. En sångare som mest av allt verkar vilja att fansen ska lyssna på vad han har att säga, en sångare som vill låta rösten höras.

För låt oss vara ärliga, när Biebers röst inte skyms bakom ett myller av playback är den en av 2010-talets mest kännetecknande.
Kanske är Justin Biebers tid som popstjärna över. Kanske är det dags att låta honom få vara sångare och inget annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE