Efter första veckans rivstart: Överlever Trump i fyra år?

Foto: AFP
NYHETER

Trumps första vecka har varit en uppvisning i en kombinationen av handlingskraft och lögner.

Helt klart är Donald Trump en president som skiljer sig från alla sina föregångare.

Han har långt kvar innan han klarat övergången från kandidat till statsman. Frågan är om han överlever i fyra år.

Donald Trump har som väntat rivstartat och redan infriat en rad av sina vallöften. Åtminstone på pappret. Processen att avskaffa Obamas sjukvårdsförsäkring, bygga en mur mot Mexiko och godkänna en omstridd oljeledning är igång men det är långt kvar till planerna är förverkligade.

Ingen borde vara särskilt förvånad över att Trump verkligen genomför vad han lovade i valrörelsen. Han hade annars riskerat en enorm backlash från sina anhängare. Hela Trumps presidentskap bygger på att han ska vara mer handlingsinriktad än tidigare presidenter, inte bara snack utan väldigt mycket verkstad.

Att skriva på exekutiva ordrar är ett enkelt sätt att visa handlingskraft. Barack Obama gjorde samma sak när han tillträdde men efter åtta år var den första orden han skrev på inte genomförd, att stänga terrorfängelset Guantanamo. En del av Trumps kan gå samma öde till mötes.

Ändra stil

Den som trodde att Donald Trump skulle ändra stil när han väl flyttat in i Vita huset har att döma av presidentens första vecka haft helt fel. Den Trump vi ser i Vita huset är precis densamma som vi såg i valrörelsen.

Ibland undrar man om han förstått att valkampanjen är över och att han nu styr landet. Trump har problem med övergången.

Istället för att inta en mer upphöjd roll och därmed upprätthålla ämbetets status fortsätter Trump att twittra på kvällar och nätter om saker som faller honom in. New York Times har jämfört hans tweets med tv-programmen och kommit fram till att han ofta twittrar om ämnen han ser på tv.

När Trump hotade att skicka de federala myndigheter till Chicago om stadens styrande inte fick slut på det dödliga gängvåldet visade det sig att Fox News strax innan haft ett inslag om Chicago med statistik som Trump citerade i sin tweet.

Styrs av tv

Presidentens agenda styrs med andra ord delvis av hans tv-konsumtion. Han handlar impulsivt och instinktivt snarare än att analysera och tänka över vilka frågor som mest akuta att ta itu med.

Trumps första vecka karakteriseras också av ett antal rena lögner. Allt från att publiken vid hans installation var rekordstor (vilket den inte var) till att 3-5 miljoner illegala röster avgavs i valet (något som alla experter hävdar är omöjligt).

Att lögner fyllde en viktig funktion i Trumps valrörelse är en sak. Om han fortsätter på samma sätt i Vita huset blir det förödande för hans ämbetsperiod. Han popularitetssiffror är fortfarande rekordlåga för en nytillträdd president. Han förlöjligas redan med epitet som "liar in chief".

Vid sidan av alla andra kontroverser har Trump lyckats välta utrikespolitiken över ända genom att skapa kris med grannen Mexiko. Ett land som amerikanska presidenter brukar vinnlägga sig om att ha goda relationer med.

Ställde in

Mexikos president ställde in sitt planerade besök i Washington nästa vecka efter att Trump fortsatt hävda att Mexiko ska betala för muren han tänker bygga alternativt hotat med en 20-procentig tull på mexikanska varor.

Trump verkar inte ha tänkt på att om Mexiko höjer sina priser med 20 procent så är det i praktiken de amerikanska konsumenterna som betalar för muren.

Redan innan Trumps första vecka var till ända började spekulationerna om hur lång tid det tar innan han ställs inför riksrätt. Bill Clinton ställdes inför riksrätt för en relativt trivial sak, att han ljugit om att han haft sex med Vita huspraktikanten Monica Lewinsky.

Om tillräckligt många av kongressens ledamöter röstar för kan Trump avsättas. Men det betyder att många från hans eget parti republikanerna måste vända sig emot honom. Det lär inte ske i första taget.

Lagbrott ok

En annan möjlighet är att han själv tröttnar när kritiken hopar sig.

Det är alldeles för tidigt att göra en utvärdering av hur Trump blir som president men redan nu kan vi se att disciplin och principfasthet inte tillhör hörnstenarna i hans politiska gärning.
Trump menar på fullt allvar att eftersom Islamiska staten hugger huvudet av folk så är det helt ok att USA bryter mot internationella lagar om tortyr.

Dags att spänna fast säkerhetsbältet. Första veckan med Trump pekar mot en långvarig berg- och dalbana.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko

Chicago