Mejla

Lena Mellin

Plastpåsar – butikernas nya vinstmaskin

Publicerad:

Jag har en tveeggad inställning till den nya vurmen att ta betalt för plastpåsar, hur små de än är. I teorin är jag givetvis för eftersom bara vettlösa tycker att plast ska överkonsumeras för att till sist parkeras i en utrotningshotad fisk någonstans i världshaven.

Men i praktiken är jag irriterad över tilltaget att jag ska agera reklampelare och dessutom betala för omaket.

I juni trädde en lag som bygger på ett nytt EU-direktiv i kraft. Syftet är att minska användningen av plast. Enligt lagen ska butikerna informera kunderna om plastpåsarnas miljöpåverkan, om fördelarna med att minska användningen av dem och om hur man som kund kan bära sig åt för att minska användningen.
Branschorganisationen Svensk handel har utfärdat rekommendationer till sina medlemmar för hur målen ska uppnås. Att ta betalt, som livsmedelshandeln gjort sedan 1974, är en av dem.

Men så fort lagen trädde i kraft började rader av kedjor som tidigare gett bort sina reklampåsar ta betalt. Det gäller exempelvis HM som tar två kronor per påse. De hävdar att överskottet går till ”olika ändamål som stöttar hållbar utveckling”. Jag tillåter mig att tvivla.

På Clas Ohlson skippades gratispåsen samtidigt som kvaliteten, och givetvis även priset, höjdes. Den största kassen kostar sju kronor.
Men det är inte priset på de stora plastkassarna som skaver mig. Det är de pyttesmå påsarna i tunnaste plast som kostar två kronor. Det måste vara ett kolossalt överpris, en vinstmaskin.

I de butiker som länge tagit betalt för plastpåsarna, ofta livsmedelsaffärer, är det en av de lönsammaste produkterna. För några år sedan uppskattades avansen till 430 miljoner om året.

En plastkasse kostar ungefär 40 öre att tillverka. Inklusive butikens hantering är kostnaden omkring 65 öre. Eftersom priset ofta är två kronor är vinstmarginalen omkring 65 procent.

Att skära guld med täljkniv kan alltså vara förklaringen till att nästan alla butiker valt att börja ta betalt för platspåsarna i syfta att minska förbrukningen. Inte att uppmuntra till återanvändning eller bomba kunderna med information om miljökonsekvenserna.

Som vara har plastpåsarna stora fördelar framför färskvaror, kläder eller för den delen platsslangar. De behöver inte kylas, möglar inte, tar liten plats och behöver inte arrangeras attraktivt för att sälja. Inte undra på att handlarna älskar säljpåsar.
Hemköp, och säkert också andra, är dock innovativa. De prövar pant på platskassar och har infört en flergångskasse för fem kronor. Det gillar vi.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Femte rundan
EU och Storbritannien möts i morgon för den femte rundan om brexit, den första sedan premiärminister Theresa May sagt att hon vill ha en tvåårig övergång för de nya reglerna på plats och bidra med 20 miljarder euro till EU:s budget fram till 2020. Inget av beskeden accepteras av EU.

Möts strejklöst
Effekterna av finanskrisen 2008 har inte helt klingat av ännu men det ser ljusare ut än på länge när EU:s finansministrar möts i Luxemburg på tisdag. Tur att mötet hålls just där, i både Belgien och Frankrike ska det hållas generalstrejk samma dag och då vet man hur det blir. Tvärstopp.

I hetluften x 2
Ulf Kristersson rivstartar som M-ledare. Efter två dagar utsåg han en helt ny ledning för partiet och efter tre hade han de flesta chefstjänstemän på plats. I dag debuterar han i SVT:s partiledardebatt och på onsdag gör han sin andra när riksdagen håller höstens debatt för partiledarna.

Nästan alla får vara med
Alla riksdagspartier utom SD samlas på onsdag för att tala om vad som kan göras för att behålla demonstrationsrätten men samtidigt inte låta organisationer som NMR få demonstrera när och var de vill. Behöver lagarna skärpas eller tolkar polisen de existerande för tamt?

I ny roll
Nya ekonomiska talespersonen Elisabeth Svantesson får det hett om öronen under M-stämman som inleds på torsdag. Flera av de åtta propositioner som ska behandlas har med ekonomi att göra. M-ledningen vill bl a att asylsökandes rätt till advokat i första instans ska begränsas till åtta timmar.

Veckans citat

”Härskartekniker som osynliggörande och liknande har fritt spelrum.”
Wiwi-Anne Johansson (V) lämnar riksdagen efter elva år i protest mot toppstyrningen av V

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM