Hårda orden från NHL-klubben: ”Då blev det enkelt...”

Publicerad:
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

HOCKEY

Tuffa beskedet från NHL-klubben: Du passar inte in här.

Då flydde Linus Hultström rampljuset och ”gömde” sig i morföräldrarnas stuga innan han nu är tillbaka i Djurgården – igen.

Nu berättar 24-åringen om den turbulenta tiden med Florida tur och retur.

– Klart det känns som ett misslyckande, säger han.

För två säsonger sedan var Linus Hultström en av de absolut största genombrottsmännen i svensk hockey.

Han hade bytt Leksand mot favoritlaget Djurgården och blev poängbäst av samtliga SHL-backar. När han dessutom svarade för tolv poäng på blott åtta slutspelsmatcher samma år låg vägen till NHL öppen för honom.

Hultström skrev också ett kontrakt med Florida Panthers.

Men NHL-klubbens upptäckt, att 24-åringen lever med epilepsi, hindrade honom från spel under stora delen av försäsongen och redan i oktober förra hösten var han tillbaka i Djurgården, utlånad från Florida.

Efter ännu en poängstark säsong i SHL, kryddat med landslagsspel, gjorde Hultström ett nytt försök i Florida Panthers och hoppades på en NHL-plats den här säsongen i stället.

Valet blev enkelt – efter beskedet

Men klubbledningen som hade värvat honom var borta och vistelsen i USA blev bara några veckor kort.

– Jag märkte ganska snabbt när jag kom dit att det inte fanns någon plan för mig, berättar backen.

Han fick genast svälja ett minst sagt hårt besked:

– Jag hade ett möte med Floridas klubbledning som var uppriktiga och sa; ”det här är inte någon miljö som passar dig”. När de sa så var det ganska enkelt för mig att vända hem till tryggheten. Då fanns det bara Djurgården i min hjärna.

– Visst, jag hade kunnat vara kvar och kämpat på där borta. Men när deras ställningstagande var så pass starkt var det enklare att åka hem. Nu är jag glad över att vara här, fortsätter Hultström.

Finns drömmen om NHL fortfarande kvar?

– Precis som så många andra finns det en dröm om att spela i NHL. Om jag kan få lugn och ro och en bra struktur i livet igen så känns det som att jag kan ta mig dit igen.

På vilket sätt har inte livet varit strukturerat?

– Det har ju varit så att jag åkt till Nordamerika, hoppats att få spela, men sedan fått åka hem två gånger. Det är en ovisshet jag varit tvungen att stå ut med. Det handlar inte om några bortförklaringar, utan att jag vill vara på en och samma plats hela tiden. Att åka dit och tillbaka var inte som jag ville ha det.

Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN

”Försökt hålla låg profil”

När Hultström landade i Sverige igen hade han fortfarande ett avtal med Djurgården, som nu gäller i två säsonger, men under tiden klubben försökte lösa situationen med Florida valde 24-åringen att fly rampljuset.

– Jag har försökt att hålla en låg profil och jobbat på i det tysta. Jag ville få allt klart med Djurgården under enkla omständigheter, utan att ha folk efter mig. Jag har varit i mormor och morfars stuga i Vimmerby, hängt mycket med familjen.

Känns NHL-satsningen som ett misslyckande?

– Klart jag ser det som ett misslyckande eftersom jag haft NHL som en målsättning. Men samtidigt kan jag se ett misslyckande som en läropeng. Nu är det något jag vill lägga bakom mig, jobba ännu hårdare och skapa ännu bättre förutsättningar för mig själv i framtiden.

Nu fokuserar Hultström på en ny säsong i Djurgården.

Trots NHL-misslyckandet är han glad över att vara tillbaka i huvudstaden och spela med sina gamla lagkamrater.

– Det är jätteskönt, en trygg plats att vara på. Och så har vi ett bra lag, det är kul att komma in i ett sånt här gäng. Det känns som en mer avslappnad stämning i omklädningsrummet den här säsongen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!