Bobbys mamma har fått barn - som omhändertagits

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Hon dömdes för att ha torterat sin tioårige son Bobby till döds 2006.

2012 släpptes Bobbys mamma fri - och träffade en ny man.

I januari i år födde hon ett barn - som nu omhändertagits av myndigheterna.

1 av 3
Tioårige Bobby torterades till döds av sin mamma och styvpappa.

Det har gått drygt elva år sedan Eddy Larsson, 51, och Nina Äikiä, 42, på grymmast tänkbara sätt torterade ­Ninas son Bobby till döds på en gård utanför Nässjö i Småland. Bobby var bara tio år när de sänkte kroppen, invirad i kedjor, i en sjö. Då hade han under flera veckor systematiskt torterats med bland annat elchocker i underlivet.

Fallet skakade Sverige.

Åtalades för mord

Paret åtalades för mord men dömdes för grov misshandel, grovt vållande till annans död, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, brott mot griftefriden och grovt falskt larm. Straffet blev fängelse i tio år.

I domen skrev rätten: ”Det är svårt att föreställa sig fysiska eller psykiska övergrepp mot ett barn som kan vara mer hänsynslösa än de Eddy Larsson och Niina Äikiä har utsatt Bobby för.”

I juni 2012 släpptes Niina Äikiä, som i dag heter något annat, fri - och placerades på ett familjehem på en ort i södra Sverige.

Där förefaller hon ha träffat kärleken i en i dag 48-årig man.

Dödade sin pappa

Mannen har också han ett dunkelt förflutet. Han har, enligt vad han berättat i en tidningsintervju nyligen, vuxit upp i ett missbrukarhem.

När han var i tjugoårsåldern sköt han sin pappa till döds, men menar att det var en olyckshändelse. I intervjun berättar han att han var påverkad av knark och var oförsiktig med ett vapen han trodde var oladdat.

Efter att ha blivit svårt knivhuggen fann mannen, enligt intervjun, Gud, och fick sitt liv på rätt köl.

2014 träffade han, säger han i intervjun, kvinnan i sitt liv - Bobbys mamma.

Han sa att hon var det bästa som hänt honom, bortsett från Jesus.

Han berättar att de båda studerar på bibelskola.

Fick en son

I januari i år fick paret en son.

Men redan efter några veckor placerades familjen i ett så kallat utredningshem, och i april omhändertogs parets son enligt Lagen om vård av unga.

”Barnets föräldrar har inte förmåga att möta barnets behov och de brister i sin föräldraförmåga i en sådan omfattning att barnets hälsa och utveckling allvarligt riskerar att skadas eller fara illa”, skrev Socialnämnden i sin ansökan om omhändertagandet till rätten.

”Bakgrunden till placeringen är bland annat att barnets pappa har en allvarlig historik med missbruk och kriminalitet och att barnets mamma har en allvarlig historik med kriminalitet”, skriver nämnden vidare.

Klarar inte trösta sitt barn

Av utredningen på utredningshemmet framår, enligt nämnden, att föräldrarna ”inte förmår hålla ut och möta barnet känslomässigt när barnet skriker och behöver tröst”.

”Föräldrarna saknar förmåga att tillgodose barnets sociala och känslomässiga behov.”

Förvaltningsrätten menar att det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas, varför de beslutade om att barnet skulle vara omhändertaget.

Överklagade

Barnets föräldrar, Nina Äikiä och hennes nya man, motsatte sig omhändertagandet, men Förvaltningsrätten gick på Socialnämndens linje. Bobbys mamma och hennes nya man har överklagat till Kammarrätten, som ännu inte avgjort målet.

Aftonbladet har varit i kontakt med Bobbys mammas nya man, som säger att han inte vill kommentera det som hänt.

Bobbys styvpappa Eddy Larsson har sedan han släpptes 2012 dömts för flera brott, däribland barnpornografibrott.

Publicerad: