Sjöströms guldladdning: Man dör hotelldöden...

avFrida Fagerlund, Kristoffer Bergström

Foto: Christine Olsson/TT

BUDAPEST. ”Väldigt dålig start, väldigt dålig uppgång, väldigt dåliga grejer hela vägen fram till halvvägs”.

När en simmare säger så brukar hon ha brakfloppat.

Sarah Sjöström hade bäst tid av alla.

I kväll ska Sarah Sjöström simma final på 100 meter fritt. Men innan dess väntade försök på 50 meter fjäril – en uppgift simdrottningen inte hade några problem med att genomföra.

Hon öppnade förhållandevis trögt och ledde inte förrän halvvägs. Under loppet, som slutade med tiden 25,25, undvek hon att andas. Och som för att blygsamt manifestera sin överlägsenhet kostade hon efteråt på sig att var sjävkritisk.

Då var ändå 25,25 bäst av alla med fyra tiondelars marginal.

– Jag är väldigt nöjd med tiden, men det var ingen bra första 25:a. Väldigt dålig start, väldigt dålig uppgång, väldigt dåliga grejer hela vägen fram till halvvägs. Sedan blev det bättre och bättre ju längre loppet gick. Jag behöver några femtio fjärils-lopp innan jag hittar känslan, så jag hittar väl den lagom till det är dags för final, säger hon.

Hoppas på första guldet i fritt

Semifinalen simmas ikväll, strax efter den förväntade guldjakten på 100 meter fritt. Där hoppas hon vinna karriärens första långbane-VM-guld i fristil.

– Jag behöver bara simma som jag brukar. Jag vet att jag är i bra form. Jag simmade väldigt bra på 100 fritt första dagen (världsrekord i lagkappen, 51,71, reds anm). Det var nästintill ett perfekt lopp, det känns helt omöjligt att matcha den tiden, men om jag går under 52 sekunder kommer jag vara mer än nöjd. Så jag siktar på det. Det är alltid tufft att gå in på 100 fritt när man är i en VM-final. Det gäller att hålla fokus på det man ska göra, säger hon.

”Jag var riktigt trött”

Du kanske undrar vad en världssimmare gör mellan försöks- och finalpass? De där tröga timmarna när du ska ur tävlingsdräkten, ner i varv och sedan få på den igen?

Vi låter Sjöström berätta:

– Man gör det vanliga: går tillbaka till hotellet, sitter på hotellrummet och dör hotelldöden. Ibland kan man sova. I går sov jag två och en halv timme mellan loppen, så jag var riktigt trött.

Försökens andra svensk, Louise Hansson, missade att gå vidare. Simmaren var varken nöjd eller missnöjd med insatsen.

– Det är helt okej, jag har inte haft så mycket fokus på den här distansen, säger Hansson till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM