Miriam samlar in kläder till nyfödda

avMalin Wigen

Foto: Facebook / TT
Miriam samlar in kläder till nyfödda.

Undersköterskan Miriam Johansdotter Lundman har märkt att det finns ett behov efter bebiskläder hos utsatta familjer. Därför startade hon en insamling till BB på Östersunds sjukhus.

– Jag kände att vi behövde göra något – fast vi egentligen inte måste göra det. Vårt ansvar tar ju slut när vi skriver ut dem, säger hon.

Miriam Johansdotter Lundman, 23, arbetar som undersköterska på BB på Östersunds sjukhus. För några dagar sedan startade hon en insamling av kläder till nyfödda bebisar.

– Vi märker ju det här behovet så himla ofta, att när man ska skicka hem en hel familj så vet man att de inte har någonting, vissa har inte ens haft en filt. Då har vi plockat ihop det vi har haft på avdelningen, säger hon och fortsätter:

– Jag kände att vi behövde göra något – fast vi egentligen inte måste göra det. Vårt ansvar tar ju slut när vi skriver ut dem.

”Varit fantastiskt gensvar”

Idén till insamlingen fick hon redan förra året. Men till skillnad från då är det ett ökat förlossningstryck i Östersund, menar hon.

– Det föds fler barn, men sen är det många nyanlända som kommer till oss också. Sen så har vi även de som kommer hit från till exempel Sundsvall.

Det var när hon insåg det stora behovet hon bestämde sig för att skriva om insamlingen på sin Facebooksida.

– Gensvaret har ju varit helt fantastiskt. alla började engagera sig och höra av sig. Tidigare har vi bara bett vänner och familj skänka kläder.

”Ingen kräver det av oss”

Enligt Miriam har de redan fått in tillräckligt med kläder för stunden och hon uppmanar de som vill skänka att höra av sig till sitt närmsta BB.

– Det borde finnas behov på andra ställen, säger hon.

Miriam poängterar att hon och kollegorna gör det här ideellt.

– Det är ingen som kräver det av oss. Jag ska tvätta och sortera kläderna vi fått in och även få hjälp av kollegor. Vi gör det här för att hjälpa de familjer som behöver hjälp.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Östersund

Familj