Svensk studie försvårar för Semenya

Av: TT

Publicerad:
Caster Semenya vann Diamond League-loppet på 800 meter i maj, vilket kan ha varit hennes sista storlopp på distansen.
Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Caster Semenya vann Diamond League-loppet på 800 meter i maj, vilket kan ha varit hennes sista storlopp på distansen.

Caster Semenya får allt svårare att övertyga friidrottsvärlden om att hon och andra hyperandrogyna kvinnor ska få tävla utan medicinering.

Det ser svenska forskare till.

Deras studie visar på ökad prestationsförmåga hos unga kvinnor efter testosterontillskott.

– Den här studien bevisar att testosteron för det första ökar muskelmassan hos kvinnor, men också ökar den fysiska prestationsförmågan, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor på Karolinska Institutet och den som lett studien, till Radiosporten.

Studien, som publicerats i tidskriften British Journal of Sports Medicine, är gjord vid Karolinska Institutet och Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Det är den första randomiserade placebokontrollerade studien som visar på ett samband mellan testosteron och fysisk prestation på unga kvinnor.

Uthålligheten ökade

48 kvinnor i åldrarna 18-35 år fick slumpvis antingen tillskott av testosteron eller placebo under tio veckors tid.

Efter de tio veckorna visade på en signifikant ökning av aerob kapacitet (uthållighet som mättes genom konditionstest på löpband) för gruppen som fick testosteron jämfört med gruppen som fick placebo. Även muskelmassan ökade för gruppen som fick testosteron, däremot inte muskelstyrkan.

Lindén Hirschberg säger i ett pressmeddelande att resultaten i viss mån var väntade.

"Men att det nu finns en vetenskaplig studie är av betydelse för diskussionen om regelverk gällande hyperandrogenism hos idrottskvinnor", säger hon.

"Mest utslagsgivande"

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har beslutat att kvinnliga medeldistanslöpare med för höga halter av testosteron måste medicinera ner testosteronvärdena till maximalt 5 nanomol per liter för att få fortsätta att tävla.

– Eftersom vi såg den tydligaste effekten på uthållighet så kan man säga att det går i linje med att effekten av höga testosteronnivåer är mest utslagsgivande inom de här idrotterna, medeldistans, säger Angelica Lindén Hirschberg till Radiosporten.

Den sydafrikanska stjärnan på 800 meter, Caster Semenya, överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol Cas, men förlorade den rättsliga striden efter flera turer.

Publicerad:

LÄS VIDARE