Billborn: Om vi dras med är vi döda…

Av: Robert Laul

Publicerad:

Hotet mot ett Hammarby-guld kommer inte bara från de tre andra lagen i toppen av tabellen.

– Jag tror att det kan bli lite karneval på Södermalm nu, men om vi dras med i det är vi döda, säger tränaren Stefan Billborn.

Direkt efter stormatchen på Tele2 arena varnade Stefan Billborn för att dras med i euforin som lär uppstå bland fans och i föreningen efter 2–0 mot Malmö FF.

– Då är vi borta. Vi har ett spel som kräver att vi är modiga, men inte övermodiga. Vi tar en match i taget, betonade Billborn på presskonferensen inför matcherna som återstår mot Östersunds FK och BK Häcken.

På frågan vem som vinner allsvenskan 2019 ville Billborn inte svara, medan kollegan Uwe Rösler som satt intill på podiet var tydligare:

– Malmö. Det kommer att hända mycket, det är inte över än. Det avgörs förmodligen på målskillnad, det är därför jag är så arg på det sista målet. De två sista omgångarna kommer att handla om pressen. Det är inte över än, absolut inte, sa Rösler.

”Betona det vi inte gör så bra”

Efter presskonferensen utvecklade Stefan Billborn hur han ska jobba med Hammarbyspelarna för att de inte ska dras med i ”karnevalstämningen”.

– Det viktiga är att vi fortsätter betona vad vi gör bra, men också betona det vi inte gör så bra.

Hålla spelarnas fötter på jorden?

– Lite så. Och jag tror att vi gör det också. Vi har spelat så jäkla många ”måste vinna”-matcher att det kan nog inte dra i väg så mycket i gruppen, men däremot kan det dra iväg runtomkring med marknad och supportrar och så.

– De ska givetvis dras med, säger Billborn, men vi måste fortsätta det här jävla tråkiga med ”en match i taget”. Jag tror det är essentiellt för oss. Annars är vi lost.

”Djurdjic fladdrig i början”

Under presskonferensen valde Stefan Billborn bland annat att peka på att han inte varit helt nöjd med Nikola Djurdjics presspel inledningsvis mot Malmö.

– Han var lite fladdrig i början av matchen. Ska man få grepp på ett så skickligt lag som Malmö måste man få utgångspositionerna rätt och han var lite överambitiös.

– Jag vetifan om jag är så nöjd med hans positionsspel första 15 minuterna, la Billborn till efter att även ha hylat anfallarens inställning.

Efteråt frågade Sportbladet Stefan Billborn om kritiken mot Djurdjic är ett konkret sätt för att hålla nere spelarna på jorden?

– Jag vet inte om det var så mycket kritik egentligen. Han är nog en av de som bidragit mest till att vi har fått den här vinnarmentaliteten i laget. Jag letar fortfarande efter den perfekta matchen, det perfekta målet och den perfekta speluppbyggnaden. Nikola är mer ”fuck it, visa energi och tryck”. Man vet vad man får när man har honom i den rollen.

– Och det kan vara minst lika viktigt. Till exempel i dag när vi inte fick till strukturen som vi ville. Då bidrar han med så mycket mentalitet och energi i stället att det väger upp. Man måste vara modig, säger Stefan Billborn.

”Kommer nerver in nu”

Uwe Rösler tror att Malmö vinner guld – du ville inte svara på frågan på presskonferensen?

– Vi får se vad som händer med Djurgården först, nu kommer det lite nerver in också, säger Stefan Billborn apropå matchen IFK Göteborg-Djurgården på måndag kväll.

Är det ett mentalt spel som återstår?

– Nja, det är så många gäng som möts nu också. Det kan också spela in. Jag är glad att vi är med och vi ska försöka vara med in i det sista, sedan får vi se om det räcker.

– Men Djurgården måste ju tappa för att vi ska kunna vinna. Jag tror det är bättre att ha tre poäng extra än att ha tre poäng mindre.

Viskade i Röslers öra…

I början av presskonferensen gratulerade Uwe Rösler Hammarby till segern genom att sträcka fram handen till Stefan Billborn. Tysken hyllade Hammarby som ett lag med ett ”väldigt spännande spel”. Billborn bockade och tackade artigt för berömmet.

Precis när presskonferensen var över viskade Stefan Billborn något i Uwe Röslers högra öra.

Vad sa du till Uwe?

– Att jag hoppades att de skulle vinna mot Lugano för jag tror det är viktigt för svensk fotboll att de gör ett bra resultat i Europa, säger Stefan Billborn apropå att MFF spelar i Europa League redan på torsdag.

LÄS VIDARE

Laddar Tabell
Laddar Matchlista
Publicerad: