SD vill flagga på kanelbullens dag

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna i Gislaved la fram ett förslag i kommunstyrelsen.

De vill att Kanelbullens dag och "Fössta tossdan i mass" blir allmänna flaggdagar, skriver Värnamo Nyheter.

Sveriges nationaldag, kungens och drottningens födelsedagar och Nobeldagen är några av de allmänna flaggdagarna. Men Sverigedemokraterna i Gislaved tycker att kommunen ska vidga möjligheterna för flaggning.

Partiet vill nämligen att Kanelbullens dag och den inofficiella småländska högtidsdagen "Fössta tossdan i mass" ska bli dagar då som kommunen ska flagga vid, något som Värnamo Nyheter rapporterat om.

Partiet vill även att Världsdiabetesdagen som infaller den 14 november ska vara en dag då den svenska flaggan hissas.

– Det är ju trevligt med den svenska fikatraditionen, "the swedish fika", där man också har gemenskap ute på arbetsplatserna. Detta har blivit något av en symbol för Sverige, säger Mattias Johansson (SD), om flaggning vid Kanelbullens dag till tidningen.

Kommunstyrelsens ordförande: ”Blir lite förundrad”

Men Sverigedemokraternas förslag fick ingen positiv respons hos övriga partier i kommunstyrelsen.

– Det blir som ett löjets skimmer över det hela, och jag blir lite förundrad. Jag respekterar alla partier men vill ta lite mer seriöst på politiken än så här, säger ordförande Carina Johansson (C) till tidningen.

När kommunstyrelsen skulle anta nya riktlinjer för flaggning röstades förslaget ner.

Övriga flaggdagar som uppmärksammas i Gislaveds kommun utöver de allmänna är Pridefestivalen i Jönköping, Sverigefinnarnas dag, Internationella kvinnodagen, Europadagen och avslutningsdagen i de kommunala skolorna skriver Värnamo Nyheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE