Supervärme på väg in – men se upp med grillen

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:

Till helgen väntas pangväder i hela landet – med chans till högsommarvärme på flera håll.

Men med sol kommer också risken för markbränder.

– Jag skulle inte bli det minsta förvånad om ett antal eldningsförbud kommer att utfärdas, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Efter relativt ostadigt majväder väntas strålande dagar i stället inleda juni.

De varma sommartemperaturerna anländer redan under fredagen, och når sin kulmen under helgen och början på nästa vecka.

– Lördag och söndag bjuder på sol i hela landet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart.

Högsommarvärme på ingång

Längsta strået drar västkustborna där det under lördagen kan bli hela 24 grader. På söndag blir det fortsatt sol i hela landet och i delar av Ångermanland, Västerbotten och Norrbottens kustland väntas högsommarvärme.

– Där blir det temperaturer på 25 grader eller mer, säger Mikael Sjöstrand.

Även i landets övriga delar blir det varmt med runt 20 grader. Dock kan Östersjöns friska vindar bidra till kyligare temperaturer längs kusten i östra Svealand och östra Götaland.

– Där blir det förmodligen inte mer än runt 15 grader.

Foto: TT
Vid Norrlandskusten och i Svealand kan det bli nästan 30 grader i början av nästa vecka.

Nästan 30 grader

Värmen fortsätter sedan att hålla ett stadigt grepp över landet även under början av nästa vecka men sprider sig då allt längre söderut.

– På måndagen blir det temperaturer på 20-25 grader och sol i hela landet. Vid Norrlandskusten och i Svealand kan det bli uppemot 28-29 grader, säger Mikael Sjöstrand och tillägger att även tisdagen får liknande temperaturer.

– Men troligen kommer ostadigare luft också att närma sig, vilket ökar risken för kraftigt regn och åska.

I samband med det varma vädret ökar också risken för bränder i skog och mark.

Under fredagen gick SMHI ut och varnade för att skogsbrandrisken just nu är stor eller lokalt mycket stor i delar av Sverige.

Vid lunchtid omfattade varningen totalt 14 län, från Norrbotten och Västerbotten i norr till Jönköping och Gotland och Öland i söder.

Samtidigt gick även räddningstjänsten Östra Götaland ut och avrådde från från all eldning och grillning i skog och mark i flertalet kommuner.

Foto: Yelizaveta Tomashevska
Härligt väder. Här Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm.

Kan bli eldningsförbud

Enligt Leif Sandahl, brandingenjör, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder en förhöjd brandrisk de kommande fem dygnen.

– Tittar man på prognosen så ökar risken för varje dag. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om ett antal eldningsförbud kommer att utfärdas.

Han uppmanar alla helgfirare att tänka till en gång extra innan man bestämmer sig för att tända grillen ute i skog och mark.

– Det gäller att verkligen vara försiktig och använda iordningsställa grill- och eldplatser. Engångsgrillar är en styggelse på flera sätt. Glöden kan leta sig ner i marken, varpå markbränder kan blossa upp flera dagar efteråt. De är lätta att ta med sig men väldigt dåliga ur brandsäkerhetssynpunkt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN