Broberg: ”Känner mig orättvist behandlad”

Amatörtränaren fick böter och tvingades betala tillbaka spelvinst

avTrav365

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Micael Broberg

Micael Broberg, 57, fick avstängning och böter av förbundet.

Nu har han betalat – och lägger konflikten bakom sig.

– Jag känner mig orättvist behandlad, säger han.

Det var i februari förra året som travtränaren Micael Broberg tog en dubbelseger på V75 från Solvalla med Dani Boko och West Wing. I en av segerintervjuerna avslöjade Broberg att han vunnit pengar på V75, Brobergs Tillsammanslag hade satt 7 rätt och vunnit 384 000 kronor. Där startade konflikten.

Broberg stod som spelläggare till det vinnande Tillsammanslaget – något som inte är tillåtet enligt tävlingsreglementet, som kort säger att man som aktiv inte får spela när man har egen häst med.

– Jag tycker att man från förbundets sida kunde hanterat ärendet annorlunda. Jag var ärlig och tydlig med att jag gjorde systemet. Jag fick klartecken innan om att det skulle vara okej. Nu var det inte så, och det har kostat mig en del.

Förutom sin vinst på 34 000 kronor från V75-spelet fick Broberg också 30 000 kronor i böter, samt avstängning.

”Jag blickar framåt”

Micael Broberg bestämde sig till slut för att betala tillbaka vinstpengarna, samt bötesbeloppet, sedan det hotats med rättsliga åtgärder.

– Jag kände till slut att jag inte har de ekonomiska musklerna för att gå vidare med det här, utan jag har nu fått bita i det sura äpplet och har betalt. Jag känner fortfarande att jag blivit orättvist behandlad, men jag får finna mig i det här beslutet, säger Micael Broberg och fortsätter:
– ATG har nu dragit tillbaka stämningsansökan och jag lägger det här bakom mig nu. Det är tråkigt då jag tycker mig ha blivit personligt påhoppad, men jag har inte möjligheter att ta det till rättegång.

Efter konflikten med ATG och förbundet valde amatörtränaren att dra sig tillbaka – och har valt att inte uttala sig och svara på frågor om sina hästar. När ärendet nu är avslutat väljer Broberg att återigen prata med media.

– Det är flera som börjat höra av sig och jag har inga problem att berätta om mina starthästar och ge min syn på loppen. Jag blickar framåt och hoppas att hästarna ska prestera och må bra.

”Osäkert om han kommer tillbaka”

Micael Broberg lämnade tidigare i år Bollnäs för Solvalla. Broberg känner att han funnit sig till tro, och ser ljust på framtiden.

– Det var kärleken som drog mig hit till Solvalla och det känns jättebra med den biten. Jag kände även att mina hästar presterat bra på Solvalla, och det stärkte mitt beslut. Jag har flera spännande ettåringar och dessutom tror jag mycket på Betting Rebel i år.

En av Brobergs bästa och mest kända hästar är Spitcam Jubb, som hittills i karriären sprungit in 2,3 miljoner kronor. Han har ännu inte kommit till start i år.

– Han gjorde sig illa och fick en fraktur. Han mår bra i hagen, men jag har inga krav på att han ska komma tillbaka till banan. Jag hoppas han ska komma tillbaka, men det är osäkert just nu. Det är en hård häst och är det någon som kan ta sig tillbaka så är det Spitcam Jubb.

”Jag är optimistisk”

På onsdag är det V86-tävlingar från Brobergs nya hemmabana Solvalla, och Broberg har två hästar med på V86-spelet.

– 4 Betting Rebel (V86-2) var blek senast och det berodde på att han varit ute på grönbete och druckit dåligt med vatten. Den starten kan vi glömma. Han är kvick från start och Oskar Kylin Blom får prova mot ledningen. Kommer vi till ledningen så kör vi där, jag tror han kan springa en låg 12-tid och jag är optimistisk. Han kommer att tävla med tåskor bak, i övrigt blir det inga ändringar, säger Micael Broberg och fortsätter:
– 10 West Wing (V86-8) är ute på optimal distans. Han känns fin och ser faktiskt ruggigt bra ut hemma i träning. Kan han vara trea-fyra i det här loppet så får jag vara nöjd. Eventuellt kommer han tävla med helstängt huvudlag.

Andreas Örtengren, Trav365

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

V86

ATG