Foto: ULRIKA EKBLOM
Små läckra spenatpajer.

Små spenatpajer

4,5 (2 röster)

De här små minipajerna är en väldigt typisk specialitet för Kreta. Man får dem överallt och alla gör på sitt eget vis. Vanligtvis ingår vilda örter av olika slag, men på svensk mark får det bli spenat eller mangold. Pajerna på bilden har byns taxichaufförs gamla mamma bakat. ”De bästa på hela ön”, enligt sonen – och vi är minsann böjda att hålla med, berättar Jill Johnsson och Maria Molin Ljungren. Recept från kokboken Jill & Marias taverna, Tukan förlag.

Små spenatpajer (Kalitsoúnia)

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 0.8 dl kallt vatten
  • Fyllning

  • 300 g spenat, eller mangold
  • olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 knippe dill
  • 100 g myzithra, eller ricotta
  • 50 g fetaost
  • 1 ägg, uppvispat
  • sesamfrön
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM